USA:s förre president Donald Trump. Arkivbild.
USA:s förre president Donald Trump. Arkivbild. - Foto: Evan Vucci/AP/TT

Åtal väcks mot Donald Trump: Det här misstänks USA:s expresident för

En åtalsjury i New York har röstat för att väcka åtal mot USA:s tidigare president Donald Trump, rapporterar amerikanska medier. Trump kallar åtalet för en "politisk förföljelse" och "häxjakt" som kommer att slå tillbaka på Joe Biden.


Uppgiften bekräftas av Donald Trumps advokat för nyhetsbyrån AP. Men ännu har varken åklagaren eller åtalsjuryn uttalat sig.

Vilka åtalspunkter det rör sig om är inte känt, men utredningen handlar om att Trump inför valkampanjen 2016 olagligt misstänks ha betalat den tidigare porrskådespelaren Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels, 130 000 dollar för att inte berätta att hon och Trump haft en relation.

Åtalet väntas tillkännages någon gång de kommande dagarna, skriver The New York Times, vars uppgifter bygger på fyra källor med insyn i ärendet.

Donald Trump: "Häxjakt"

Trump själv uppgav för två veckor sedan att han skulle gripas den nästföljande veckan, men så blev inte fallet.

Han kallar uppgifterna om åtalet för en "politisk förföljelse" och "valinblandning på den högsta nivån genom tiderna" i ett uttalande på sociala medier.

"Jag tror att den här häxjakten kommer att slå kraftigt tillbaka mot Joe Biden. Det amerikanska folket inser exakt vad de radikala vänsterdemokraterna gör här. Alla kan se det", skriver Trump och slår fast att hans rörelse först ska besegra åklagaren Alvin Bragg och sedan president Joe Biden.

Står fast vid vittnesmål

Trumps tidigare advokat Michael Cohen har tidigare medgett att han lät betala ut pengarna till Clifford och erkände sig 2018 skyldig till kampanjfinansieringsbrott. Cohen sade då i domstol att presidenten instruerat honom att göra utbetalningen, vilket skulle göra att Trump är medskyldig.

Cohen skriver i ett uttalande att han står fast vid sitt vittnesmål och de bevis som han lämnat till distriktsåklagaren i New York, rapporterar CNN.

"Ingen står över lagen, inte ens en tidigare president", skriver Cohen angående uppgifterna om ett åtal mot Trump.

Trump blir den förste amerikanske före detta eller sittande presidenten att ställas inför rätta för brottsanklagelser.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!