I februari samlades människor för en presskonferens om den nya lagen i Tennessee, som arrangerats av människorättsorganisationen Human Rights Campaign. Arkivbild.
I februari samlades människor för en presskonferens om den nya lagen i Tennessee, som arrangerats av människorättsorganisationen Human Rights Campaign. Arkivbild. - Foto: John Amis/AP/TT

Tillfälligt stopp för planerat dragshowförbud

Publicerades: 1 Apr, 07:36

En federal domare sätter tillfälligt stopp för det förbud mot bland annat dragshower som var på väg att införas i USA-delstaten Tennessee. Förbudet var tänkt att gälla på allmän plats och på platser där barn kan befinna sig.


Domarens beslut om att tillfälligt stoppa lagförslaget kom efter att en teatergrupp lämnat in en stämningsansökan som hävdar att ett sådant förbud bryter mot det första tillägget i konstitutionen, som garanterar yttrandefrihet i USA.

Enligt domaren har Tennessee inte lyckats motivera varför delstaten behöver det nya förbudet, och lägger till att den nya lagen kan vara alltför vagt formulerad.

I lagtexten står inte ordet "drag" uttryckligen, men personer som "efterliknar kvinnor eller män" omfattas, och vuxenkabaret definieras som "vuxeninriktade framträdanden som är skadliga för minderåriga".

"Lagen förbjuder en dragshowartist som har en magtröja och minikjol från att dansa där minderåriga kan se det, men förbjuder inte en cheerleader för (NFL-laget) Titans i identiska kläder att framföra exakt samma dans framför barn", står det i stämningsansökan.

TT
/
USA
Senaste nytt

Sophög brinner i Täby – spridningsrisk

Olof K Gustafsson fick frågan om sitt mest kriminella möte – pekar ut oväntade kändisen

Olof K Gustafsson är svensken som påstår sig vara vd för knarkkungen Pablo Escobars familjeföretag, och hans karriär har väckt många frågetecken. Mene vem är egentligen den mest kända kriminella han har träffat?

Man till sjukhus med ambulanshelikopter efter trafikolycka – stora trafikstörningar

En man i 80-årsåldern skadades allvarligt i en trafikolycka på riksväg 40 i närheten av Ulricehamnstunneln, skriver Göteborgs-Posten.

Eskilstuna: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stor trafikpåverkan", skriver polisen på sin hemsida.

Jönköping: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Bilist och cyklist kolliderade i Jönköping", skriver polisen på sin hemsida.

Franska matproducenter sänker priserna

75 matproducenter i Frankrike har kommit överens om att sänka priserna tills juli. Beskedet kommer efter påtryckningar från den franska regeringen och finansminister Bruno Le Maire i spetsen, rapporterar Financial Times.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.