Förstörelsen är omfattande efter virvelstormars framfart i USA.
Förstörelsen är omfattande efter virvelstormars framfart i USA. - Foto: Doug McSchooler/AP/TT

Dödstal stiger när hårda stormar sveper över USA

Publicerades: 1 Apr, 20:52

Vårstormar med åtföljande tornador har slitit sönder flera städer och samhällen i mellersta USA.Minst 18 personer har omkommit i stormarna som svepte fram från Wisconsin i norr till Mississippi i söder.


Stormar rapporterades från minst sju delstater, där byggnader förstördes, hem jämnades med marken, bilar välte och träd knäcktes..

Omkring 85 miljoner invånare drabbades av stormarna. Ett av de värst utsatta områdena var McNairy County i Tennessee där sju personer dödades.

Men förstörelsen var närmast ofattbar i den lilla staden Wynne i delstaten Arkansas, omkring åtta mil från Memphis i Tennessee.

— Jag är djupt olycklig att vår stad har drabbats så hårt. Vår skola är borta, min kyrka är borta, sade Heidi Jenkins som driver en skönhetssalong i Wynn med omkring 8 000 invånare.

Bortblåsta tak

De hus som inte raserats hade fönster sönderslagna och tak som blåst bort.

Dödstalet räknades till fyra när de första räddningsinsatserna kom fram i gryningen. Räddningsmanskap gick från dörr till dörr för att räkna in invånarna i Wynn.

— Staden klipptes av på mitten, från öst till väst, sade borgmästare Jennifer Hobbs till CNN.

Virvelstormar orsakade omfattande förstörelse i Sullivan, Indiana.

Ytterligare tre dödsfall rapporterades från Sullivan i delstaten Indiana.

Antalet virvelstormar var fortfarande okänt på lördagen enligt USA:s stormmyndighet. Men det rörde sig om minst 40 stycken.

En tornado svepte genom delar av delstaten Arkansas tätbefolkade huvudstad Little Rock och orsakade stor förödelse, men den krävde inga dödsoffer.

Omkom under konsert

I Belvidere, Illinois, längre norrut i USA slog en tornado till mot teatern Apollo där en hårdrocksfestival pågick. En man dog när delar av taket rasade in och ytterligare ett 30-tal skadades under konserten där band som Morbid Angel, Crypta och Skeletal Remains skulle uppträda.

Den totala omfattningen på skadorna kunde inte ännu inte överblickas på lördagen, då fortfarande omkring 154 000 hushåll saknade ström.

Virvelstormarna drabbade mellersta USA bara timmar efter det att president Joe Biden besökt staden Rolling Fork i Mississippi. President var på plats för att hedra de 26 människor som omkom när en utdragen virvelstorm drabbade regionen i förra veckan.

TT
/
USA
Senaste nytt

Larm om explosion i Sundbyberg

Sundbyberg: Polisen rapporterar om detonation

1 timme sedan
"Flera samtal om ljud från en hög smäll i centrala Sundbyberg.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Stockholm rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Polisen ska utreda orsaken till olyckan i Vasastaden.", skriver polisen på sin hemsida.

Upp mot 30 grader – kan bli värmebölja

2 timmar sedan
Sol, värme och höga temperaturer. Så lyder väderprognosen för den kommande tiden. Det väntas bli allra varmast i Värmland, säger meteorolog Erik Höjgård-Olsen.

Många döda i skogsbrand i Kazakstan

3 timmar sedan
En stor skogsbrand i Kazakstan har krävt 14 liv, enligt landets departement för nödlägen. Av ett tidigare uttalande framgick att man letade efter skogsvaktare som ringats in av elden i nordöstra landsändan.

Barn allvarligt skadad efter påkörning

3 timmar sedan
En flicka är allvarligt skadad efter att ha blivit påkörd av en bil i stadsdelen Hageby i Norrköping, rapporterar lokala medier.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.