En kvinna röstar i en vallokal i Åbo, Finland.
En kvinna röstar i en vallokal i Åbo, Finland. - Foto: Sergei Grits/AP/TT

Valet i Finland en nagelbitare

I dag går finländarna till valurnorna.Valet väntas bli en nagelbitare då landets tre största partier ligger tätt efter varandra i opinionsundersökningarna.


I mätningar som gjorts nyligen skiljer det bara någon procentenhet i stöd för liberalkonservativa Samlingspartiet, nationalistiska Sannfinländarna och Socialdemokraterna.

I public servicekanalen Yles senaste opinionsmätning från i torsdags ledde liberalkonservativa Samlingspartiet med 19,8 procent, tätt följt av nationalistiska Sannfinländarna med 19,5 procent.

På tredje plats kom Socialdemokraterna (SDP) med 18,7 procent av rösterna.

— Vårt mål är att vinna det här valet och arbeta för en mer hållbar framtid, sade SDP:s ledare tillika statsminister Sanna Marin vid lördagens sista kampanjmöte.

Marin blev världens yngsta statsminister med sina 34 år efter att SDP segrat i valet 2019. Hon har sedan dess lett en bred koalitionsregering bestående av vänster- och mittenpartier.

Marin har i mätningar visat sig vara mäkta populär som statsminister. Hon ses av många som en stark ledare som lotsat landet genom pandemin och in i ett Natomedlemskap. Men Marins kritiker skyller den växande statsskulden på henne, och har dessutom inspelningarna av en festande Marin på sociala medier i somras i färskt minne.

I Finland finns omkring 4,5 miljoner röstberättigade personer, varav runt 40 procent förhandsröstat, skriver Svenska Yle.

Vallokalerna håller öppet till klockan 20 lokal tid, 19 i Sverige. De första valprognoserna väntas under kvällen.

Finlands statsminister Sanna Marin möter väljare under lördagens sista kampanjmöte i Helsingfors. Frågan är om Marin sitter kvar på posten.
TT
/
/
Senaste nytt

Sveriges Radios sajt låg nere

Kravet: Låt Nato sköta polisarbete i Kosovo

Serbien vill att Nato tar över skyddet i norra Kosovo efter dödliga sammandrabbningar mellan kosovoserber och polis. Två misstänkta gärningsmän i skottlossning vid ett kloster i helgen hålls fortsatt fängslade enligt beslut från en domstol i Kosovo.

Två anhållna för mordförsök i Alingsås

Två män, i 40- respektive 25-årsåldern, har anhållits misstänkta för mordförsök i Alingsås.

Polisens varning till allmänheten efter våldsvågen: ”Långt ifrån över”

Det spända läget i Uppsala har tack vare ett offensivt polisarbete lättat något – däremot har har problemen ökat i Gävleborgs län, säger polisen på en pressträff.

Dödsdomar i Iran för smuggelsprit

1 timme sedan
Fyra personer har dömts till döden i Iran efter att ha sålt utspädd alkohol, som ledde till att 17 personer dog.

S, V och MP: Stoppa dråpslag mot folkbildningen

1 timme sedan
S, V och MP går ihop för att försöka stoppa det de kallar "dråpslaget" mot studieförbunden. Det är ansvarslöst och omdömeslöst. Det är bildningsfientligt, säger Amanda Lind (MP).

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.