Debatten om Emmanuel Macron Kina-linje fortsätter när han och hans fru Brigitte nu åkt vidare till Nederländerna, där denna bild togs i tisdags.
Debatten om Emmanuel Macron Kina-linje fortsätter när han och hans fru Brigitte nu åkt vidare till Nederländerna, där denna bild togs i tisdags. - Foto: Remko de Waal/pool/AP/TT

Macrons omstridda ord hyllas i Kina

Den franske presidentens ord om Taiwan har utlöst rabalder i Europa, men hyllas i Kina. Kommentarerna i en intervju kallas "briljanta" och "rationella".


Det var häromdagen, efter ett statsbesök i Peking, som Emmanuel Macron resonerade kring att EU måste ha en "strategisk autonomi" vad gäller geopolitik i andra delar av världen – däribland frågan om Kinas anspråk på Taiwan.

— Vi ska vara tydliga med var våra åsikter överlappar USA:s, men oavsett om det handlar om Ukraina, relationerna med Kina eller sanktioner, har vi en europeisk strategi, sade han.

— Vi får inte trassla in oss i en världslig oreda och kriser som inte är våra.

"Briljant beslut"

Orden har tolkats som farligt Peking-vänliga. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen deltog i resan till Kina, men röster i Europa frågar sig ändå om Macron gått för långt i att representera hela världsdelen.

De offentliga reaktioner som tillåts från diktaturen är dock positiva.

Att Macron poängterar en egen linje för Europa "kommer att visa sig vara ett briljant beslut", skriver Chen Weihua, EU-korrespondent för den regimtrogna engelskspråkiga tidningen China Daily, på Twitter.

Och Global Times, även det en Peking-trogen tidning, tycker att Macrons signaler är "rationella och i linje med Europas intressen".

Hu Xijin, tidigare chefredaktör på Global Times, skriver att den kinesiska diktaturen ser en möjlighet att så split: "Vi kan känna tillit i att så länge som Kina behandlar europeiska länder vettigt och rättvist medan USA tvingar dem att motsätta sig Kina, så kommer konflikter mellan deras strategiska intressen att bubbla upp".

"Ett Kina"

Även Sveriges forne stats- och utrikesminister Carl Bildt har kommenterat frågan. "EU:s syn på ämnet Taiwan måste vara att vi håller oss till principen 'Ett Kina', och därmed inte stödjer Taiwans självständighet, men att alla eventuella lösningar måste vara fredliga och att vi starkt motsätter oss att Kina använder våld", skriver han på Twitter.

Kinas linje har blivit känd som "Ett Kina", och syftar alltså på att Taiwan borde ingå i den nation som styrs från Peking. Och ytterst få av världens länder vågar ha formella förbindelser med Taiwan.

Men i praktiken fungerar Taiwan som ett eget demokratiskt land, med omfattande handel med hela världen och stöd och skydd från supermakten USA.

TT
/
/
EU
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!