Mattias Flink, Tommy Zethraeus, Helge Fossmo och Niklas Lindgren lever idag som fria män.
Mattias Flink, Tommy Zethraeus, Helge Fossmo och Niklas Lindgren lever idag som fria män. - Foto: Conny Sillén/TT & Polisen & Passregistret & TT

Ökända brottslingarna som släppts fria – så lever de i dag: ”Jobbar inom kyrkan"

De har begått några av Sveriges mest uppmärksammade brott genom tiderna. Efter avtjänade fängelsestraff lever Helge Fossmo, Tommy Zethraeus, Mattias Flink och Niklas Lindgren som fria män. Nyheter24 har tagit reda på hur deras liv ser ut i dag.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Mattias Flink sköt ihjäl sju personer i Falun, Hagamannen Niklas Lindgren begick grova överfall mot kvinnor i Umeå, Tommy Zethraeus sköt ihjäl fyra personer och skadade flera när han nekades inträde på en krog på Stureplan och Helge Fossmo anstiftade mordet på sin egen fru i Knutby.

Förutom att dessa fyra män är några av Sveriges kändaste brottslingar, har de gemensamt att de i dag lever sitt liv i frihet. 

Det här vet vi om dras liv efter tiden bakom galler.

Så lever Mattias Flink i dag

Mattias Flink dödade sju personer, och skadade tre allvarligt i Falun natten mot den 11 juni 1994. Den då 24-årige yrkesmilitären sköt iklädd uniform, ihjäl sina offer med en AK:5a och en pistol. Vapnen hade han stulit från sin arbetsplats Dalregementet.

Enligt personer i Mattias Flinks närhet hade han mått allt sämre under våren 1994, vilket tagit sig uttryck i svartsjuka, aggressivitet och sömnproblem. Bara dagar innan massmordet hade han sökt hjälp hos en psykolog, och hade ytterligare två möten inbokade. 

Kvällen då morden begicks hade Flink varit ute och druckit med en vän. 24-åringen hade varit mycket berusad och kommit i bråk med sin exflickvän Eva som just gjort slut med honom, och blivit utslängd från flera krogar. 

– Jag skjuter. Jag kommer ihåg känslan av att ha skjutit. Jag känner rörelsen i vapnet, det är varmt. Men jag kommer inte ihåg några ljud. Det är svårt att förklara, har Mattias Flink sagt i förhör om morden. 

Mattias Flink dömdes till livstidsfängelse för massmordet, ett straff som sedan tidsbestämdes vintern 2011. 20 år efter brottet, den 11 juni 2014 frigavs han.

I dag lever Mattias Flink med skyddad identitet långt från Falun, vilket du kan läsa mer om här.

– Jag har ingenting kvar där. Och jag vill inte utsätta folk för att stöta ihop med mig på stan, sa han till TT efter sin frigivning. 

Enligt en artikel i Expressen från 2015 arbetade Flink då som trädfällare, och hade enligt frivården "skött sig väl" det första året i frihet.

Mattias Flink är idag en fri man. Här på en bild från 2010. Foto: Conny Sillén/TT
Mattias Flink är idag en fri man. Här på en bild från 2010. Foto: Conny Sillén/TT

Det här gör Hagamannen Niklas Lindgren i dag

Niklas Lindgren, mer känd som Hagamannen, satte skräck i stadsdelen Haga i Umeå när han mellan 1998 och 2000 överföll och misshandlade sex kvinnor och en 14-årig flicka. Tre av kvinnorna blev även våldtagna. 

2005 slog Hagamannen till igen, när han våldtog och misshandlade en 51-årig kvinna svårt. Hon fick bland annat ett öra avbitet.

2006 dömdes han till 14 års fängelse för våldtäkt i ett fall, grov våldtäkt och mordförsök i två fall samt två fall av försök till våldtäkt. 

Niklas Lindgren frigavs 2015 efter att ha suttit av nio år av sitt straff. Han påbörjade då en utbildning på en folkhögskola i Norrbotten, enligt SVT. Där blev Hagamannen misshandlad med en golfklubba av tre män, som senare frikändes för brottet.

Efter den händelsen är det okänt vad Niklas Lindgren sysselsatt sig med. Den nu 50-årige mannen lever i dag på skyddad adress, men i övrigt är hans liv okänt.

Fantombilden av Hagamannen Niklas Lindgren. Foto: Polisen
Fantombilden av Hagamannen Niklas Lindgren. Foto: Polisen

Det här gör Stureplansmördaren Tommy Zethraeus i dag 

Tommy Zethraeus sköt ihjäl fyra personer och skadade flera i entrén till Sturecompagniet i Stockholm 1994. Zethraeus och några vänner hade tidigare under kvällen blivit nekade inträde till klubben, och besköt den därför med automatvapen som hämnd.

Tommy Zethraeus dömdes till livstidsfängelse 1995, och avtjänade sitt straff på Hall och Kumla. Under åren i fängelse har han dömts för att ha organiserat knarkhandel och beställt grova våldsbrott utanför murarna. 

I december 2020, släpptes "Stureplansmördaren" ut från fängelset, efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff. Han folkbokförde sig då på en exklusiv adress på Östermalm, bara 900 meter från Stureplan.

I lägenheten bodde då även en äldre man, som även han är en känd brottsling. Enligt Dagens Juridik har mannen bland annat dömts till tio års fängelse för grovt narkotikabrott. 

Vad Tommy Zethraeus sysslar med nu är inte känt, men han har tidigare sagt att han är intresserad av byggbranschen.

Tommy Zethraeus var 25 år när han begick Stureplansmorden.
Tommy Zethraeus var 25 år när han begick Stureplansmorden.

Så lever Knutbypastorn Helge Fossmo i dag

Frikyrkopastorn Helge Fossmo dömdes till livstidsfängelse för anstiftan till mord på sin fru Alexandra Fossmo, och anstiftan till mordförsök på sin granne Daniel Linde efter Knutbydramat 2004 .  

Det var på morgonen den 10 januari 1994 som Sara Svensson, även kallad barnflickan, sköt Alexandra med flera skott när hon låg och sov. Även Daniel Linde sköts samma morgon, men överlevde. Enligt domen var det Helge Fossmo som fick Sara Svensson att begå mordet och mordförsöket.

Knutbypastorn var även misstänkt för mordet på sin första fru Heléne Fossmo som dog i ett badkar 1999, men friades. 

I januari 2022 blev Helge Fossmo, som numera heter Helge Iversen, villkorligt frigiven efter att ha bott på ett utslussningsboende sedan april 2021. 

– Han bor i en mellanstor stad och har arbete och sysselsättning, sa advokaten Anton Strand till Aftonbladet då. 

I en tidigare intervju har Strand även berättat att Helge Iversen skulle jobba ideellt inom Svenska kyrkan efter frigivningen. 

Helge Fossmos passbild år 2004. Foto: Passregistret
Helge Fossmos passbild år 2004. Foto: Passregistret


/
stats