Skörd pågår på ett fält i Ukraina i augusti i fjol. Arkivbild.
Skörd pågår på ett fält i Ukraina i augusti i fjol. Arkivbild. - Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Fortsatt tullfritt för Ukrainas jordbruk

Trots gnissel i öst har EU enats om fortsatt slopade tullar och kvoter för ukrainska jordbruksprodukter.Men när det gäller ammunition är det ännu inte klart.


Fakta: EU och ammunitionen

EU-länderna har enats om en trestegsraket för att hjälpa Ukraina – och sig själva – på ammunitionsfronten.

Steg ett är att ordna ammunition för en miljard euro till Ukraina från EU-ländernas egna lager. Formellt beslut togs tidigare i april. Ersättning till EU-länderna har betalats ut till ungefär två tredjedelar av summan.

Steg två är att gemensamt upphandla ammunition till Ukraina för ytterligare en miljard euro. Enighet saknas dock fortfarande kring vilka tillverkare man kan köpa ifrån.

Steg tre är att öka produktionen inom EU.

"Fullt mobiliserade till att ge stöd åt EU:s försvarsindustri för att skifta till en 'krigsekonomi'. Nästa vecka kommer vi att presentera ett viktigt EU-förslag för att stötta ammunitionsproduktionen för både Ukraina och Europas säkerhet", skrev EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton på Twitter efter ett besök i Grekland på fredagen.

De två segslitna ämnena var uppe för diskussion på EU-ländernas ambassadörsmöte i Bryssel på fredagsförmiddagen. För kommissionens förslag om fortsatt tullfrihet blev det ett snabbt ja.

"Det här kommer att stödja Ukrainas ekonomi efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina", skriver det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd på Twitter.

Beskedet bekräftades på fredagskvällen av EU-kommissionens finans- och handelsansvarige viceordförande, Valdis Dombrovskis.

"Vi har agerat för att förhindra oro både hos jordbrukare i angränsande EU-länder och Ukraina", skriver han på Twitter.

Bulgarien, Ungern, Polen, Rumänien och Slovakien går därmed med på att spannmål från Ukraina åter transporteras genom länderna.

Slopade kvoter

EU-länderna kom i fjol snabbt överens om att tillfälligt slopa alla kvoter och tullar för jordbruksprodukter från Ukraina. Detta för att hjälpa landet och även underlätta den stora exporten av spannmål till länder i Afrika och Mellanöstern, som drabbats hårt av Rysslands blockering av Svarta havet.

EU-kommissionens förslag att förlänga tullfriheten i ytterligare ett år har tidigare stött på patrull från de EU-länder som gränsar mot Ukraina och som anser att den egna jordbruksproduktionen blivit lidande på grund av ökad konkurrens från öst. EU-kommissionen har dock utlovat nytt miljardstöd till de fem länderna.

Upphandling av ammunition

Kommissionens förslag fick i torsdags godkänt även av EU-parlamentets handelsutskott, men måste nu bekräftas av såväl hela parlamentet som ministerrådet innan det kan träda i kraft.

Parallellt jagar EU-länderna också enighet kring gemensam upphandling av ammunition till Ukraina. Ett klartecken har dock fastnat i frågan om vilka tillverkare som kan bli aktuella. Förhoppningen nu är att de sista frågetecknen ska kunna redas ut fram till kommande ambassadörsmöte på onsdag i nästa vecka.

TT
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!