Glada miner i kungliga logen under söndagskvällens kröningskonsert vid Windsor Castle. Längst fram till vänster ses prins William som vid sin sida har drottning Camilla och längst till höger kung Charles. Bakom sitter bland andra premiärminister Rishi Sunak.
Glada miner i kungliga logen under söndagskvällens kröningskonsert vid Windsor Castle. Längst fram till vänster ses prins William som vid sin sida har drottning Camilla och längst till höger kung Charles. Bakom sitter bland andra premiärminister Rishi Sunak. - Foto: Yui Mok/AP/TT

Fullt ös i kröningsfirandet

Tiotusentals gatufester har hållits runt om i Storbritannien dagen efter att kung Charles III och drottning Camilla kröntes under en mycket traditionstyngd ceremoni i lördags.


På söndagen rådde partystämning.

En av höjdpunkterna blev en kändistät konsert på Windsor Castle – där prins William överraskande klev upp på scenen och hyllade sin far – och sin farmor, framlidna drottning Elizabeth.

— Jag vet att hon sitter däruppe och håller ett öga på oss. Hon är en mycket stolt mor, sade prinsen, rapporterar bland andra BBC.

Under dagen hölls mer än 67 000 kröningsluncher runt om i Storbritannien, enligt nyhetsbyrån AFP.

Samhällshjältar och ukrainare

"Från en kopp te med en granne till en gatufest – en kröningslunch betyder att firandet kommer till ditt grannskap och det är ett bra sätt att lära känna sitt närsamhälle lite bättre", uppmanade Buckingham Palace i ett uttalande om festligheterna.

En av kröningsluncherna (Big lunch på engelska) hölls vid Downing Street och där var premiärminister Rishi Sunak och hans hustru Akshata Murthy värdpar. Prominenta gäster som USA:s första dam Jill Biden deltog i den men också flera människor som betraktas som samhällshjältar. Dessutom var ukrainare som kommit till Storbritannien på grund av kriget inbjudna liksom olika ungdomsgrupper.

Gatufesterna har anor tillbaka till drottning Elizabeths kröning 1953 och var ett stark inslag vid hennes 25-årsjubileum på tronen 1977 och vid förra årets platinafirande, skriver AFP.

Under kvällens konsert framträdde bland andra Lionel Richie och Katy Perry.

Brittiska medier dominerades på söndagen av den storslagna kröningsceremonin, men många uppehöll sig också vid att polisen dagen innan grep ett stort antal demonstrerande antirojalister – innan de fick någon chans att protestera.

"Algoritm eller halvdöd"

Att själva kröningen tros ha kostat omkring 100 miljoner brittiska pund (cirka 1,3 miljarder svenska kronor) gick inte heller obemärkt förbi i medierapportering.

Gatufest i East Sussex England på söndagen. Under dagen bedöms omkring 67 000 kröningsluncher (Big Lunch) ha anordnats runt om i Storbritannien.

Vänsterinriktade The Guardian skriver att ceremonin var både "löjlig och magnifik" och en "extraordinär uppvisning av precision i ett land där ingenting fungerar".

Men tidningen hyllade också de multikulturella inslagen i lördagens kröningsceremoni och konstaterar försonande att den som inte kände någonting när kören sjöng Händel "är antingen en algoritm eller halvdöd".

TT
/
/
/
Senaste nytt

Har du fått det här mejlet? Nu varnar Försäkringskassan

Vd: Vi vill bryta uran i Sverige

Regeringen och Sverigedemokraterna vill riva upp uranförbudet i Sverige. Ett bolag flaggar redan för att man vill bryta uran om stoppet hävs. Vi vill vara en uranproducent, säger Aura Energys vd Andrew Grove.

Dålig arbetsmiljö på jobbet? Då måste du göra det här

Att jobba övertid är inte helt ovanligt men för många kan det vara en extra börda att ha en chef eller kollega som ofta kräver fortsatt arbete även om dagen är slut. Nyheter24 har pratat med juristen på Akademikerförbundet SSR som ger sina bästa råd och tips på hur du då ska agera.

Drönare nedskjuten i Finska viken

Ryssland sköt ned en drönare i Finska viken, cirka 40 kilometer utanför S:t Petersburg, på lördagskvällen, rapporterar Ilta-Sanomat med hänvisning till ryska medier.

Fruktade smittor på väg – men ingen övervakar

1 timme sedan
Invasiva myggarter närmar sig Sverige – med fruktade virus som zika, dengue och nilfeber i bagaget. Men ingen har koll på var, om och när de dyker upp. De vektorburna virussjukdomarna står och knackar på dörren, men det finns inga avsatta medel för övervakning, säger myggforskare Anders Lindström.

Schweiz folkomröstar om pensioner

1 timme sedan
På söndag går Schweiz till valurnorna för att rösta om hur man ska trygga levnadsstandarden för landets åldrande befolkning.