Neide Cunha och Bruno Amaral förlorade sin Bernando i en skolattack.
Neide Cunha och Bruno Amaral förlorade sin Bernando i en skolattack. - Foto: Emma Garzon/TT

Bernando, 5, dödades i yxattack på skola – mamman: ”Jag saknar hans kärlek”

En förälders största mardröm blev verklighet för Neide Cunha och Bruno Amaral. De förlorade sin femåriga son i en yxattack på en brasiliansk skola. I Brasilien har skolattacker tidigare varit sällsynta, men sedan i fjol har de ökat dramatiskt. Pandemin är en av orsakerna, enligt forskare.


Fakta: Brasilien

Världens till ytan femte största land. Med arean 8,5 miljoner kvadratkilometer är Brasilien nästan lika stort som hela Europa.

Befolkningen uppskattas till över 215 miljoner, vilket placerar Brasilien på sjätte plats i världen. Det innebär också att var 36:e människa på jorden är "brasse".

När portugisiska sjöfarare kom till området för ungefär 500 år sedan fanns där olika folkgrupper med sammanlagt cirka 7 miljoner invånare.

Under följande århundraden koloniserade Portugal i stort sett hela nuvarande Brasilien. Landet blev självständigt på 1820-talet.

I Brasilien råder 14 års skolplikt, inklusive två år i förskola. Andelen barn som börjar grundskolan låg 2017 på 96,3 procent. Året efter mättes läs- och skrivkunnigheten i landet till 93,2 procent.

Källa: UI/Landguiden med flera

Ett hav av blommor och en ensam nalle ligger utanför den färgglada skolbyggnaden i Blumenau i södra Brasilien. Här brukar barn leka och lära, men inte nu. För några veckor sedan skedde det ofattbara, en 25-årig man tog sig in i skolans lekpark och attackerade flera barn med en yxa. Efter dådet överlämnade gärningsmannen sig själv till polis.

Ett sparat familjefoto. Femårige Bernardo Cuncha Machado med sina föräldrar Bruno Amaral och Neide Cunha.

Polis berättade

Bernardo Cunha Machado var Neide Cunha och Bruno Amarals enda barn. Vanligtvis hade han inte det bästa morgonhumöret. Men den där dagen vaknade han glad och lekte kanin med sin pappa och bästa vän innan de gick till skolan.

Några timmar senare fick Neide Cunha ett meddelande från skolans rektor om att sonen blivit skadad. När hon kom till skolan såg hon andra elever krama om sina föräldrar, men hennes son dök inte upp. Till slut var det polis som berättade att Bernardo var död.

När Bruno Amaral kom till platsen möttes han av hjärtskärande sorg.

— Min första tanke var att ge trygghet till min fru, hon var min prioritet, berättar han.

Neides Cunhas ögon tåras när hon berättar om den mardrömslika dagen – något hon ändå vill göra för att hedra sitt barns minne.

— Jag önskar att jag hade min son i mina armar, att han kunde komma tillbaka, säger hon.

Blommor och ljus hedrar dödsoffren på skolan i Blumenau.

Isoleringen bidrog

Bernardo Cunha Machado och Neide Cunha är dessvärre inte ensamma. Sedan 2002 har 22 planerade våldsattacker mot skolor ägt rum i Brasilien. Totalt har 35 personer dött, enligt en kartläggning som Telma Vinha, doktor i pedagogik och professor vid universitetet Unicamp, gjort.

Studien visar att skoldåd historiskt varit relativt ovanliga i Brasilien. Men mellan augusti i fjol och fram till slutet av mars skedde hela nio attacker. Vinha pekar ut covidpandemins sociala isolering som ett av skälen till ökningen. Under pandemin höll en del brasilianska skolor stängt i uppemot två år.

— Den intensiva samexistensen mellan familjemedlemmar i en kontext av rädsla och osäkerhet samt den växande sociala utsattheten bidrog till ökningen av negativa psykologiska effekter och psykiska störningar, säger Telma Vinha.

Hon lägger till att unga under nedstängningen lade mycket tid på spel och sociala nätverk. I vissa av dem fanns en koppling till hatretorik.

Vill förebygga våld

Gemensamma faktorer för de som utfört skolattacker i Brasilien är en negativ bild av skolan i kombination med rasistiska, sexistiska eller nazistiska ideal. Telma Vinha anser att det nödvändigt att diskutera frågor som hatretorik och radikalisering i skolan.

— Skolan kan vara en våldsam plats. Men den kan också vara en privilegierad plats där man kan förebygga konflikter och aggression och främja välbefinnande och demokratisk samexistens, säger hon.

Den brasilianska regeringen är inne på samma linje. Nyligen presenterades en satsning på motsvarande 6,3 miljarder kronor för att förebygga våld i skolor. Pengarna ska bland annat gå till säkerhetsutrustning, utbildning av skolpersonal och stödcenter för psykisk ohälsa. Samtidigt ska övervakning och utredning intensifieras av profiler på digitala plattformar som uppmuntrar till våld och brott.

"Älskade Bernardo", inleds den handskrivna lappen vid Bernardo Cunha Machados grav.

Såg jämnåriga

Telma Vinhas kartläggning av skolattackerna gjordes precis innan dådet i Blumenau där fyra barn dog och flera skadades.

Sjuåriga Eduardo Bredun klarade sig oskadd men såg flera kamrater dö. Hans mamma Veti Bredun säger att händelsen satt djupa spår i sonen. Nu är han rädd, han vill inte äta eller gå kvar i sin gamla skola. I väntan på en ny skola försöker Veti Bredun ta vara på varje minut med sin pojke.

— Det är så mycket lidande. Det känns svårt att veta att jag kan lägga min son på kvällarna, men de föräldrar som förlorade sina barn får aldrig den chansen igen, säger hon.

Veti Bredun tillsammans med sonen Eduardo, som blev vittne till yxdådet på sin skola i Blumenau.

”Saknar hans kärlek”

Neide Cunha och Bruno Amaral går genom den park som sonen brukade kalla ”min stora värld”. När de kommer till lekplatsen vinkar de andra barnen glatt.

Paret har blivit erbjudna stöd för att bearbeta sorgen, men i nuläget söker de sig till varandra. Bruno Amaral säger att han finner tröst i sin fru och i sin kristna tro. I sorgeprocessen ryms mycket kärlek, paret skrattar ofta när de berättar för varandra om sonen. Bernardo Cunha Machado tyckte om engelska och matte och han drömde om att bli brandman.

— Bernardo var glad, intelligent och kärleksfull. Det jag saknar mest med honom är hans kärlek, säger Neide Cunha.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tysk politiker inför rätta – yttrade nazislogan

EU ska konkurrera bättre – men vem betalar?

EU ska bli bättre på det mesta för att kunna konkurrera globalt, manar medlemsländernas ledare på toppmöte i Bryssel. Men hur det ska gå till är en annan fråga – och inte minst hur det ska betalas.

Ung person livshotande skadad i skidolycka

En ung person under 20 år har skadats allvarligt i en skidolycka i Ramundberget. Nu vårdas personen på sjukhus med livshotande skador, uppger Sveriges Radio.

Använde föreningens pengar till hyran – åtalas

Mannen misstänks ha använt idrottsföreningens pengar till att bland annat betala sin egen hyra.

Ölbryggeriet i konkurs på grund av dålig ekonomi

Det är tuffa tider för landets mindre ölbryggerier. Nu har ännu ett bolag försatts i konkurs på grund av bristande lönsamhet.

Allt om Dante Zia: Partner, längd och familj

Dante Zia är en svensk kock och programledare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Zia.