Kfor-soldater på vakt utanför en borgmästares kontor i Zvecan i norra Kosovo.
Kfor-soldater på vakt utanför en borgmästares kontor i Zvecan i norra Kosovo. - Foto: Bojan Slavkovic/AP/TT

Natosoldater skadade i oroligheter i Kosovo

Demonstranter i norra Kosovo drabbade på måndagskvällen samman med styrkor från den Natoledda internationella fredsstyrkan Kfor. Över 30 Kfor-soldater har skadats och Nato fördömer vad organisationen kallar en attack.


Oroligheterna uppstod när etniska serber försökte ta sig in i ett kontor som tillhör en nyligen vald borgmästare i staden Zvecan. De har bland annat använt tårgas och kastat flaskor mot Kfor-styrkan.

"När soldaterna konfronterades med de mest aktiva delarna av gruppen skadades flera av de italienska och ungerska Kfor-soldaterna i en serie oprovocerade attacker. De ådrog sig frakturer och brännskador efter att brandbomber exploderat", skriver Kfor i ett uttalande.

Tio av soldaterna, sju från Ungern och tre från Italien, är enligt ländernas utrikesdepartement allvarligt skadade.

"Helt oacceptabla"

I ett separat skriftligt uttalande fördömer Nato händelserna:

"De här attackerna är helt oacceptabla. Våldet måste omedelbart upphöra. Vi ber samtliga parter att inleda en dialog och undvika handlingar som kan göra situationen än mer spänd."

Serbiens president Aleksandar Vucic säger i ett uttalande att 52 serber skadats, varav tre allvarligt, av skott avfyrade av "specialstyrkor bestående av etniska albaner".

En bil som satts i brand i Zvecan på måndagen.

Demonstranterna samlades under tidig morgon med målet att ta sig in i byggnaden. Under dagen slogs de tillbaka av polis sedan de kastat gatstenar och bensinbomber. När demonstranterna under tidig kväll återkom till samma plats fick polisen hjälp av Kfor-soldater.

De etniska serberna kräver att Kosovopolisens styrkor omedelbart ska dra sig tillbaka och att de tillsatta borgmästarna i fyra städer i norra Kosovo ska avsättas.

Oroligt under helgen

Borgmästarna valdes i april i val som kosovoserberna bojkottade och bara 3,4 procent av befolkningen lade sina röster.

Polisen använde tårgas mot demonstranter och flera bilar sattes i brand i fredags, när protester blossat upp i samband med att den nye borgmästaren i Zvecan skulle sväras in. Även under helgen har oroligheter rapporterats.

Serbien meddelade i fredags att man höjer den militära beredskapen vid gränsen mot Kosovo, men försvarsminister Milos Vucevic uppgav på måndagen att militären trappar ned sin insats. Samtidigt kritiserade han Kfor och sade att den bara skyddar polisen i Kosovo.

Kosovo utropade självständighet 2008, men Serbien har inte accepterat utbrytningen. I den serbdominerade norra delen av Kosovo är motståndet mot centralstyret stort.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.