En lägenhet som skadats i en drönarattack i Moskva i tisdags inspekteras.
En lägenhet som skadats i en drönarattack i Moskva i tisdags inspekteras. - Foto: AP/TT

Attacker på rysk mark – Ryssland evakuerar barn

Ryssland evakuerar hundratals barn i gränsbyar nära Ukraina. Beskedet kommer efter rapporterna om nya attacker mot en rysk gränsstad och ett oljeraffinaderi.


Hundratals barn i byar som ligger på gränsen till Ukraina ska evakueras är beskedet från Vjatjeslav Gladkov, guvernör i regionen Belgorod, efter upprepade attacker. Fyra personer uppges ha skadats i en attack under natten till onsdag, den tredje på en veckan, mot staden Sjebekino i regionen.

"Situationen i Sjebekino förvärras", säger Gladkov på Telegram enligt AFP.

"Vi börjar i dag att evakuera barn från distrikt i Sjebekino och Grajvoron".

Grajvoron är en by som även den ligger i Belgorodregionen. Under dagen ska 300 barn tas till staden Voronezj som ligger 25 mil in i Ryssland, enligt Gladkov.

Gladkov anklagar Ukraina för att ligga bakom beskjutningen men uppgifterna har inte bekräftats och det har inte kommit någon kommentar från ukrainskt håll.

Brand i oljeraffinaderi

Under natten bröt även en brand ut i oljeraffinaderiet Afipskyj i ryska regionen Krasnodar, säger guvernör Venjamin Kondratjev.

Det var troligtvis en ukrainsk drönare som orsakade skadan på raffinaderiet, nära hamnen Novorossijsk vid Svarta havet, som attackerats flera gånger tidigare i maj, enligt Kondratjev. Branden släcktes fort och det finns inga rapporter om skadade.

Anklagelserna kommer dagen efter drönarattacker i Moskva, som Ryssland anklagar Ukraina för att ligga bakom – vilket Ukraina nekar till.

"Stödjer inte"

Vita huset i USA samlar fortfarande in information om tisdagens drönarattacker i den ryska huvudstaden men säger att man inte tolererar några attacker av det slaget med amerikanska vapen.

— Vi stödjer inte att amerikansktillverkad utrustning används till attacker inne i Ryssland, säger Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre under en pressträff.

— Vi har varit väldigt tydliga med det och vi kommer att fortsätta att vara det.

Från Luhansk i Ukraina kommer också obekräftade rapporter om attacker i staden Karpatyj. Enligt det ryska ockupationsstyret har fem personer dött och ett 20-tal skadats i attacken, skriver AFP. Det har ännu inte kommit några detaljer om det ska röra sig om civila eller militärpersonal.

Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver samt annekterade områden t o m den 30 maj.
TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!