Irans flagga vajar framför Internationella atomenergiorganets högkvarter i Wien. Arkivbild.
Irans flagga vajar framför Internationella atomenergiorganets högkvarter i Wien. Arkivbild. - Foto: Michael Gruber/AP/TT

IAEA stänger utredningar om uran i Iran

FN:s internationella atomenergiorgan (IAEA) har avslutat två utredningar gällande anrikat uran i Iran. Det visar en hemligstämplad kvartalsrapport.


Fakta: Kärnenergiavtalet

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och av vad som kallas "P5+1" – de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland.

Avtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen.

I utbyte skulle internationella sanktioner mot Iran hävas. JCPOA gav bland annat insyn i Irans atomenergiprogram samtidigt som detta bantades kraftigt.

2018 lämnade dock USA:s dåvarande president Donald Trump avtalet och därefter har det knakat rejält i fogarna. USA återinförde tuffa sanktioner mot landet, vilket har påverkat andra länders möjligheter att handla med Iran.

Enligt rapporten ska IAEA inte längre ha frågor gällande de uranpartiklar med en anrikningsgrad på 83,7 procent som organet meddelade att man hittat i slutet av februari.

En anrikningsgrad på 90 procent är vad som krävs för att kunna producera kärnvapen.

Utredarna har även stängt en utredning som rör spår av anrikat uran som hittats i Marivan, nära staden Abadeh, omkring 525 kilometer sydost om Teheran. Analytiker har upprepade gånger kopplat Marivan till Irans militära kärnkraftsprogram.

"Frågan är i detta skede inte längre anmärkningsvärd", heter det i rapporten och Iran ska ha tillhandahållit en "möjlig förklaring".

IAEA har tidigare rapporterat spår av radioaktivt material på tre platser som inte deklarerats av Iran.

Kärnenergiavtalet från 2015 begränsade Teherans uranlager till 300 kilogram och anrikningen till 3,67 procent.

IAEA:s senaste uppskattning från februari visade att Irans uranlager uppgick till cirka 3 760 kilogram och av det var 87,5 kilogram anrikat med en anrikningsgrad på 60 procent.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!