Kosovos president Vjosa Osmani är skarpt kritisk mot Serbiens president Aleksandar Vucic i samband med EPG-mötet i Moldavien.
Kosovos president Vjosa Osmani är skarpt kritisk mot Serbiens president Aleksandar Vucic i samband med EPG-mötet i Moldavien. - Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Hårda ord mellan Serbien och Kosovo

Serbiens president måste sluta stödja kriminella grupper, kräver hans kollega från Kosovo i skarp kritik under Europatoppmötet i Moldavien. USA manar båda parterna till lugn.


Efter den senaste tidens oroligheter i det serbdominerade norra Kosovo finns hopp om avspänning när ländernas ledare nu möts i samband med det stora EPG-toppmötet i Moldavien.

Ordväxlingen är ändå hård – inte minst från Kosovos sida. President Vjusa Osmani anklagar direkt sin serbiske kollega Aleksandar Vucic för att både politiskt och ekonomiskt stötta "illegala strukturer som förvandlats till kriminella gäng".

— Det här mötet är till för att träffa likasinnade europeiska ledare som är för fred, säkerhet och stabilitet och som tror på ett fritt och fredligt Europa. Jag anser inte att herr Vucic tillhör den gruppen. Det har han visat med både handlingar och ord, fräser Osmani till presskåren på plats.

Vucic hävdar å sin sida att Serbien kommer att göra "sitt yttersta" för att trappa ned spänningen.

— Vi kommer att försöka övertala serberna att protestera lugnt och fridfullt, säger Vucic och önskar sig att de borgmästare som tillträtt i norra Kosovo efter de val som serberna bojkottade nu ska dra sig tillbaka.

Frankrike och Tyskland har aviserat särskilda samtal vid EPG-toppmötet om det spända läget. Från Natos informella utrikesministermöte i Oslo kommer också bud från USA:s utrikesminister Antony Blinken.

— Vi uppmanar regeringarna i Kosovo och Serbien att vidta omedelbara åtgärder för att minska spänningarna, säger Blinken på en presskonferens i Oslo.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!