En afghansk kvinna går genom en marknad i Afghanistans huvudstad Kabul och en talibankrigare håller vakt. Arkivbild.
En afghansk kvinna går genom en marknad i Afghanistans huvudstad Kabul och en talibankrigare håller vakt. Arkivbild. - Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Kvinnor får hjälparbeta i Afghanistan igen

Den norska hjälporganisationen Flyktinghjelpen har ingått ett avtal med talibanerna som öppnar för att kvinnor återigen kan få arbeta för organisationen i flera provinser i Afghanistan.


I slutet av december ställde en rad hjälporganisationer in sitt arbete i landet efter att talibanledningen förbjudit dem att ha afghanska kvinnor i staben. Senare mildrades förbudet något genom att afghanska kvinnor fick arbeta i FN-organisationer om de följde strikta klädkoder.

På grund av förbudet fick Flyktinghjelpen stänga fem kontor och säga upp 220 anställda i landet. Enligt hjälporganisationens talesman Christian Jepsen har man nu fått ett tillfälligt tillstånd att ha afghanska kvinnor som personal igen, samtidigt som det är på gång att tas fram "nya nationella riktlinjer för kvinnors deltagande i hjälparbete" i Afghanistan.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

Polisen i Boden rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Garnisindsgatan/Kyrkgatan i Bodens centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Älvsbyn

1 timme sedan
"Larm om trafikolycka på riksväg 94/länsväg 356 i Älvsbyn.", skriver polisen på sin hemsida.

Vinstlyft för Hemnet

1 timme sedan
Bostadsannonssajten Hemnet redovisar ett rörelseresultat på 99 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 68 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Stort vinstfall för JM

1 timme sedan
Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.