Röken ligger tät över flygplatsen LaGuardia i New York. Flera flygningar till områden kring New York och Philadelphia har försenats eller ställts in på grund av dålig sikt.
Röken ligger tät över flygplatsen LaGuardia i New York. Flera flygningar till områden kring New York och Philadelphia har försenats eller ställts in på grund av dålig sikt. - Foto: David R.Martin/AP/TT

Brandrök ger luftvarning för miljoner amerikaner

Över 100 miljoner amerikaner lever i områden där varningar utfärdats om ohälsosam luftkvalitet till följd av rök från kanadensiska skogsbränder, uppger USA:s miljöskyddsmyndighet.


Varningarna sträcker sig från orange nivå, vilket innebär att luften är ohälsosam för känsliga grupper, och uppåt. Drabbade områden inkluderar stora delar av östra USA, från Chicago i väster till Atlanta i söder.

I många delar av nordöstra USA ligger varningarna också på en röd nivå – där anses luften vara ohälsosam för alla människor. De kanadensiska skogsbränderna antas vara den främsta orsaken, även om lokala utsläpp och meteorologiska faktorer också kan spela in.

Medan friska vuxna och barn återhämtar sig snabbt om de utsätts för röken, är personer med kroniska sjukdomar, såsom astma eller hjärt- och kärlsjukdom, mer i riskzonen. De uppmanas hålla koll på eventuella symtom. Barn, gravida och äldre rekommenderas också att begränsa sina utomhusaktiviteter.

Fler än 100 skogsbränder härjar just nu i den kanadensiska provinsen Quebec. Röken och diset har bland annat dragit in över storstaden New York i USA tvingat stadens skolor att ställa in sina utomhusaktiviteter.

Flera flyg till områden kring New York och Philadelphia har också försenats eller ställts in på onsdagen på grund av dålig sikt i röken, skriver Reuters.

Den gulaktiga, stickande röken som har spridit sig över den amerikanska gränsen i över en vecka gör att New York nu toppar listan över världens värsta luftföroreningar, värre än Doha, Bagdad och Lahore.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.