Volker Perthes FN-sändebud i Sudan. Arkivbild.
Volker Perthes FN-sändebud i Sudan. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Sudan sparkar ut FN-sändebud

FN-sändebudet Volker Perthes är inte längre välkommen i Sudan. "Sudans regering har meddelat FN:s generalsekreterare att man från och med i dag har förklarat herr Volker Perthes persona non grata", uppger utrikesdepartementet i ett uttalande på torsdagen.


Fakta: Sudan

Sudan har ett förflutet som brittisk koloni. Genom Nilen spelade landet en viktig geostrategisk roll för bland annat bevattningen i Egypten.

Sudan blev självständigt 1956, därefter följde decennier av konflikter och inbördeskrig. I juli 2011 delades landet och Sydsudan bildades. Tvister och oroligheter har fortsatt härja området.

2019 störtades den hårdföre presidenten Omar al-Bashir, som hade styrt landet sedan 1989, efter omfattande protester. al-Bashir har åtalats av internationella brottmålsdomstolen ICC för krigsbrott i provinsen Darfur.

Efter Omar al-Bashirs fall etablerades ett övergångsstyre i form av ett civil-militärt råd och en civil regering.

Den 25 oktober 2021 genomförde militären en kupp och avsatte det civila styret.

Det oljerika Sudan har omkring 44 miljoner invånare.

Källa: UI/Landguiden

Perthes var i Addis Abeba i Etiopien för diplomatiska samtal på torsdagen, enligt FN på Twitter.

I ett brev till FN förra månaden anklagade Sudans de facto ledare, general Abdel Fattah al-Burhan, Perthes för att förvärra striderna mellan armén och de paramilitärerna styrkorna. Perthes anklagades för att inte respektera den nationella suveräniteten och generalen krävde att han skulle ersättas.

Strider mellan armén ledd av al-Burhan och de paramilitära styrkorna Rapid Support Forces (RSF), ledda av general Mohamed Hamdan Dagalo, har pågått sedan mitten av april.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och medlemmarna i FN:s säkerhetsråd har däremot ställt sig bakom Perthes.

Men i förra veckan röstade säkerhetsrådet för att förlänga FN:s specialuppdrag i Sudan (Unitams) med bara sex månader. Unitams skapades i juni 2020 för att stödja Sudans övergång till demokrati efter det att diktatorn Omar al-Bashir störtats ett år tidigare, och har tidigare förnyats med ett år i taget.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Pålägg återkallas – risk för listeria

Axfood återkallar rostbiff och påläggsskinka då man vid en rutinkontroll upptäckt listeriabakterier i anläggningen där produkterna tillverkas.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.