Ungern rasar mot EU:s migrationsuppgörelse i ministerrådet. Här står premiärministern Viktor Orban till höger om Italiens Georgia Meloni, som har varit desto mer angelägen om att få till en större omfördelning i asylmottagandet. Arkivbild.
Ungern rasar mot EU:s migrationsuppgörelse i ministerrådet. Här står premiärministern Viktor Orban till höger om Italiens Georgia Meloni, som har varit desto mer angelägen om att få till en större omfördelning i asylmottagandet. Arkivbild. - Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Ungern rasar mot migrationsavtal

EU-ländernas uppgörelse om migrationspolitiken är oacceptabel, låter det från Ungerns regering. Landet var ett av två som röstade emot.


"Bryssel missbrukar sin makt. De vill förflytta migranter till Ungern med våld", skriver premiärminister Viktor Orbáns talesperson Zoltán Kovács på Twitter, där han också anklagar "dem" för att vilja förvandla Ungern till ett "migrantland".

Ungern och Polen var de enda länderna som röstade nej till torsdagens historiska uppgörelse i ministerrådet. Bulgarien, Litauen, Malta och Slovakien avstod från att rösta.

För att uppgörelsen skulle klubbas igenom krävdes en majoritet som också representerar minst 65 procent av unionens samlade befolkning. Övriga 21 länder röstade ja.

Skavt i många år

En helt ny asyl- och migrationspolitik har diskuterats inom unionen i många år, men det har varit notoriskt svårt att få länderna att enas om ett system som uppfattas som rättvist. Framför allt Italien, som har varit ankomstland för merparten av de migranter som sökt sig över Medelhavet, har krävt en större solidaritet inom unionen.

Torsdagens kompromiss innebär i utgångsläget att asyl- och migrationshanteringen fortsättningsvis i första hand ska ske i det EU-land dit de nyanlända först kommer. Men alla andra länder lovar också att hjälpa till när situationen är tuff, antingen med omfördelning eller personal eller utrustning eller rena pengar. Länder föreslås kunna "köpa sig fria" från asylmottagandet, för motsvarande ungefär en kvarts miljon kronor per person.

Johansson lugn

EU:s inrikeskommissionär, svenska Ylva Johansson, fick under en presskonferens på torsdagen en fråga om det finns någon risk att länder som med kraft motsätter sig dessa regler helt enkelt vägrar att följa dem.

— Det här är inget unikt för det här politiska området. Det sker faktiskt ganska ofta att när vi når en slutsats om ny lagstiftning så är några medlemsländer väldigt emot det, svarade hon då.

— Men när den nya lagstiftningen träder i kraft så gäller den så klart för alla medlemsländer. Och i slutänden är det upp till kommissionen, som avtalets förvaltare, att se till att lagstiftningen implementeras och följs.

Förslaget ska i ett nästa steg förhandlas med EU-parlamentet.

TT
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!