'Samtycke är sexigt', manar en demonstrant vid en manifestation i Nederländerna i fjol. Arkivbild.
'Samtycke är sexigt', manar en demonstrant vid en manifestation i Nederländerna i fjol. Arkivbild. - Foto: Peter Dejong/AP/TT

Ingen samtyckeslag för hela EU

Våld mot kvinnor ska bekämpas – men någon samtyckeslag à la Sverige blir det inte för hela EU. Vi får laga efter läge, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).


När EU-kommissionen på internationella kvinnodagen i fjol lade fram sitt paket mot könsbaserat våld var en samtyckeslag ett av huvudämnena. Att klassa sex utan samtycke som våldtäkt i alla EU-länder var målet för värderings- och öppenhetskommissionären Vera Jourová.

När nu EU-länderna har enats om sin syn på paketet, som bland annat också tar upp åtgärder mot allt från könsstympning till trakasserier på nätet, så är dock samtyckesförslagen borta.

Som ordförandeland i EU:s ministerråd under våren har Sverige helt enkelt inte lyckats samla enighet bakom något sådant.

— Vi och andra länder har naturligtvis stått upp för den samtyckeslag som vi har nationellt, men inte fått ett bredare gehör för motsvarande regler på EU-nivå. Det är en realitet – men innebär inte att man nationellt på något sätt backar, utan tvärtom. Vi får laga efter läge, säger Gunnar Strömmer på plats i Luxemburg för det ministermöte där medlemsländernas linje spikades på fredagen.

Skamligt, tycker svenska Evin Incir (S), som är en av två ansvariga för EU-parlamentets hantering av samma förslag.

— Man har urvattnat ursprungsförslaget totalt. Jag tycker det är beklämmande, säger Incir på en digital pressträff.

Incir hoppas nu att parlamentet kan sätta tryck på medlemsländerna i de kompromissförhandlingar som inleds i höst. EU-parlamentet tar sannolikt ställning till förslaget i mitten av juli.

TT
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.