Torsdag 13 Maj
Stockholm

"Militären våldtar civila i Kongo"

Human Rights Watch anklagade i dag Kongo-Kinshasas armé för våldtäkter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Human Rights Watch (HRW) anklagade på tisdagen Kongo-Kinshasas armé för våldtäkter och andra grova övergrepp på den egna befolkningen. Kongos regering beskyllde i sin tur HRW för att sprida lögner.

Forskare från människorättsorganisationen HRW säger sig ha belägg för att soldater ur regeringsarmén har våldtagit minst 143 kvinnor och unga flickor sedan början av året. Övergreppen ska ha ägt rum i provinsen Nord Kivu, där armén tillsammans med fredsbevarande FN-trupper bekämpar huturebeller från Demokratiska fronten för Rwandas befrielse, FDLR.

– Den kongolesiska armén är skyldig till utbredda och ondsinta övergrepp mot sin egen befolkning. Övergreppen är att likställa med krigsförbrytelser, säger Anneke Van Woudenberg, forskare vid HRW.

Regeringen i Kongo hävdar att anklagelserna är rena lögner och att människorättsorganisationen går huturebellernas ärenden.

– Anklagelserna är ord för ord ett uttalande av FDLR. Vi har nu bevis för att Human Rights Watch samarbetar med dem, säger Kongos informationsminister Lambert Mende.

I måndags flög sändebud från FN:s säkerhetsråd till Kongo-Kinshasa i ett försök att sätta fart på en lösning av den blodiga konflikt som i åratal plågat de östra delarna av landet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela