General: Norrman sköt ihjäl chaufför

De norska legosoldaterna ska i vredesmod ha skjutit ihjäl sin egen chaufför.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Den ena av de två norrmän som gripits för mord i Kongo-Kinshasa uppges i ilska ha skjutit ihjäl parets chaufför, rapporterar dagstidningen Verdens Gang.

De misstänkta dödade chauffören med skjutvapen. Därefter flydde de ut i djungeln, säger enligt VG en general i den kongolesiska regionen Mambasa till inhemska dagstidningen Les Depeches de Brazzaville. De båda ska straffas efter kongolesisk lag, tillägger generalen.

Norrmännen, 27 och 28 år gamla, satt enligt VG:s källor i en bil tillsammans med föraren Abedi Kasongo, en tolk och en assistent då 27-åringen bad Kasongo att stanna. När föraren vägrade sköt 27-åringen honom i pannan. Tolken och assistenten flydde då från platsen medan norrmännen lämnade den döde i staden Kisangani i östra Kongo-Kinshasa och satte kurs mot Uganda.

Efter 20 mils färd stoppades och omringades bilen av människor som fått höra vad som hade hänt. 27-åringen greps och fördes till en militärförläggning i Kisangani där han nu sitter inlåst. 28-åringen tog sig ut i djungeln och var på fri fot där tills han greps i måndags.

De båda norrmännen har en annan version. De vidhåller att de blev rånade av lokala rebeller och att det var dessa som sköt ihjäl chauffören. Norska UD har haft kontakt med den inspärrade 27-åringen i Kisangani. 28-åringen har ännu inte förts dit. Departementet försöker få båda förflyttade till huvudstaden Kinshasa.

Det är fortfarande oklart vad norrmännen gjorde i det oroliga området. 28-åringens far har sagt att de är anställda av norska försvaret, något som norsk militär förnekar. Enligt tidningen Dagbladet arbetade båda inom försvaret fram till 2007 och startade sedan ett säkerhetsföretag i Uganda. Männen uppges själva ha sagt att de var i trakten "för att undersöka möjligheterna att starta turistprojekt".

Skrivet av: