Norska legosoldater mordmisstänkta

Två norrmän, som tros vara legosoldater, misstänks för mord i Kongo-Kinshasa.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Två norrmän - förmodade legosoldater - misstänks för mord.

En av männen sitter fängslad i staden Kisangani i nordöstra Kongo-Kinshasa, den andra har varit på flykt i flera dagar undan polisen. Hans far uppger att sonen troligen kommer att överlämna sig till myndigheterna under tisdagen. Fadern har sagt att männen är anställda av det norska försvaret. Men en talesman för Försvaret dementerar och uppger att de både männen, 27 och 28 år gamla, inte har någon anknytning till den norska militären.

Företag i Uganda

Talesmannen vill inte kommentera om de arbetat för Försvaret tidigare, men enligt tidningen Dagbladet ska båda ha arbetat inom Försvaret fram till 2007. Därefter ska de ha startat ett säkerhetsföretag i Uganda.

Männen ska ha berättat för anhöriga i Norge att de rånades i förra veckan och att rånarna sköt ihjäl männens chaufför. Det är oklart vad männen gjorde i det oroliga området. FN har flera operationer i området, bland annat med nordiska FN-soldater och observatörer.

Enligt uppgift till NTB ska männen i fjol ha varit i kontakt med det privata säkerhetsföretaget Special Intervention Group (SIG) som har militära säkerhetsuppdrag med hjälp av kontraktsanställda legosoldater i oroshärdar.

Turistprojekt

En källa på SIG säger att man var i kontakt med männen men att de aldrig anställdes.

– De håller på med något på egen hand i Afrika, men mer vet jag inte, säger källan.

Ambassadrådet Lars Ekman vid Norges ambassad i Angola säger att personal vid det norska generalkonsulatet i Kisangani har varit i kontakt med männen. De ska ha berättat att de varit i Uganda och tagit sig in i Kongo där mordet på chauffören inträffade. De har sagt att de befann sig i området för att undersöka möjligheterna att starta turistprojekt.

Nordöstra Kongo-Kinshasa där männen greps räknas som en av världens farligaste regioner och är allt annat än turistvänligt. Det är tillhåll för en rad milisgrupper. Där finns också många legosoldater som är knutna till de gruvbolag som bedriver rovdrift på de rika mineralförekomsterna i området.

Skrivet av: