Kanada lagstiftar mot de digitala jättarna och tvingar dem betala för nyhetsinnehåll som sprids på deras plattformar. Arkivbild.
Kanada lagstiftar mot de digitala jättarna och tvingar dem betala för nyhetsinnehåll som sprids på deras plattformar. Arkivbild. - Foto: Thibault Camus/AP/TT

Meta blockerar nyheter för att slippa betala

Meta blockerar kanadensiska nyheter för Facebook- och Instagramanvändare efter att Kanada antagit en lag som kräver att digitala storföretag betalar för nyhetsinnehåll som sprids på deras plattformar. Google är kritiska till lagen och har tidigare sagt att även de överväger att blockera kanadensiskt nyhetsinnehåll.


Förra månaden kritiserade Justin Trudeau Meta hårt när de provkörde sina plattformar utan kanadensiskt nyhetsinnehåll. Motståndet mot lagen sade han var "bristfälligt (och) farligt för vår demokrati, för vår ekonomi". Han sade också att Metas ovilja att betala för journalistiskt arbete var djupt oansvarigt.

Lagen är till för att hjälpa den kanadensiska mediebranschen som länge har kämpat ekonomiskt och där flera tidningar har fått lägga ner under det senaste decenniet.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!