Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, till vänster och Nederländernas premiärminister Mark Rutte i samtal under ett möte som hölls i Haag med sex andra statschefer på tisdagen.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, till vänster och Nederländernas premiärminister Mark Rutte i samtal under ett möte som hölls i Haag med sex andra statschefer på tisdagen. - Foto: Peter Dejong/AP/TT

Jens Stoltenberg: Nato ska stärka gränsen mot Belarus

Natochefen Jens Stoltenberg säger att Nato ska fatta ett beslut om att stärka försvaret i de länder som gränsar mot Ryssland och Belarus. Beskedet kommer sedan Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin fått en fristad i Belarus.


Fakta: Wagnergruppen

Wagnergruppen är ett privat legosoldatsbolag som länge har haft inofficiella kopplingar till den ryska statsledningen.

Dess högste ledare och främste finansiär är Jevgenij Prigozjin, en tidigare krögare från S:t Petersburg som har nära band till Vladimir Putin och som har tjänat en förmögenhet på förmånliga upphandlingar.

Wagnergruppen bedöms ha fått utföra uppdrag världen över som den ryska staten eller armén inte vill ta ansvar eller behöva redogöra för. Under Prigozjins bolagsparaply finns också uppmärksammade så kallade trollfabriker som har använts vid försök att påverka andra länders val.

Wagner omnämndes först i samband med Rysslands annektering av Krimhalvön 2014, när soldater gick in där utan beteckning. Senare har den dykt upp i många länder där Ryssland söker inflytande: Syrien, Libyen, Sudan, Venezuela, Centralafrikanska republiken med flera. Den följs av anklagelser om krigsförbrytelser.

Wagnergruppen förde länge en ljusskygg tillvaro men tog i samband med Rysslands invasion av Ukraina en mer formell och framträdande roll, vid sidan av och ibland i konkurrens med den ryska armén. Tiotusentals av dess stridande, många som rekryterats från fängelser, beräknas ha blivit dödade.

Natochefen Jens Stoltenberg sade vid en pressträff, efter en middag med sju statschefer i Haag, att det är för tidigt att dra några slutsatser om vilka konsekvenserna blir av att Jevgenij Prigozjin har flyttat till Belarus och att troligen även en del av hans styrkor kommer att förflyttas dit.

— Men det som är absolut klart är att vi har skickat en tydlig signal till Moskva och Minsk att Nato finns på plats för att skydda alla våra allierade och varje centimeter av Natoterritorium, sade Jens Stoltenberg.

Han tillade att det inte finns något utrymme för missförstånd i Moskva och Minsk om Natos förmåga att försvara sina allierade mot potentiella hot.

Oro för Jevgenij Prigozjin

Tidigare på tisdagen uttryckte grannländerna och Natomedlemmarna Litauen, Lettland och Polen oro efter beskedet att Wagnersoldater och deras ledare Jevgenij Prigozjin kan slå sig ner i Belarus.

— Om Wagner placerar sina massmördare i Belarus ökar risken för instabilitet i alla angränsande länder, sade Litauens president Gitanas Nauséda på pressträffen i Haag.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!