En man utanför sin förstörda bostad i provinsen Maidan Wardak i Afghanistan efter att monsunregn drabbat området.
En man utanför sin förstörda bostad i provinsen Maidan Wardak i Afghanistan efter att monsunregn drabbat området. - Foto: AP/TT

Många döda efter kraftiga regn i Afghanistan

Minst 31 personer har dött och flera saknats i Afghanistan efter kraftiga monsunregn som orsakat översvämningar och jordskred. Även grannlandet Pakistan har drabbats.


Fakta: Monsunregn

Monsunregn är årstidsbundna regn i södra och sydöstra Asien. De är kraftigast på sommaren då uppvärmningen av den asiatiska kontinenten ger ett sug av luft in mot land från omgivande hav. Vintertid blåser det i motsatt riktning.

Källa: SMHI

Översvämningarna efter monsunregnen har drabbat huvudstaden Kabul, provinserna Maidan Wardak och Ghazni. Enligt talibanernas talesperson Shafiullah Rahimi har minst 31 människor dödats, 74 skadats och 41 personer saknas.

Hundratals hem har antingen skadats eller förstörts och de saknade antas vara fast under spillrorna av de kollapsade hemmen. Cirka 250 boskapsdjur har också dött under de senaste tre dagarna.

Afghanistan är redan hårt ansatt. I april uppgav FN:s byrå för humanitära frågor att landet står inför sitt tredje år i rad av torka, sitt andra år av allvarliga ekonomiska svårigheter och konsekvenserna av årtionden av krig och naturkatastrofer. Hundratals kvadratkilometer jordbruksmark har dessutom spolats bort och förstörts.

Även grannlandet Pakistan har drabbats. Sedan starten av monsunregnen 25 juni har landet haft 101 dödsfall, varav 16 kvinnor och 42 barn.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!