Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M). Arkivbild.
Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M). Arkivbild. - Foto: Hanna Johre/AP/TT

Dansk oenighet om hur bränningar ska stoppas

Danmarks regering vill hitta sätt att juridiskt förhindra kränkande bränningar av heliga skrifter. Helt fel väg att gå, enligt flera oppositionspartier. Inte heller framstående jurister är ense om huruvida det skulle vara en rimlig åtgärd att ändra lagen.


Danmark ska hitta en juridisk väg för att hindra att heliga skrifter bränns, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M).

— Vi har nyligen sett några incidenter utförda av ett fåtal personer, som endast tjänar syftet att skapa splittring i en värld som faktiskt behöver enighet, sade han i söndags då han meddelade att Danmark ska utreda hur man ska kunna "sätta stopp för hån mot andra länder".

"Begränsad sak"

En bestämmelse som straffar bränning av koraner och andra heliga skrifter skulle vara ganska enkel att införa, menar Sten Schaumburg-Müller, professor i juridik vid Syddansk universitet. Enligt honom skulle det visserligen innebära ett ingrepp i yttrandefriheten, men ändå vara en rimlig åtgärd.

Hädelse var tidigare ett brott i Danmark, men den bestämmelsen avskaffades 2017. Sten Schaumburg-Müller var då för att avskaffa hädelseparagrafen, på grund av att den hade väldigt breda formuleringar.

— Men att införa en väldigt begränsad sak här, som säger att man inte får bränna koraner, ser jag inte nödvändigtvis leda någon annanstans, säger han.

Han poängterar att en sådan bestämmelse i så fall skulle gälla även andra heliga skrifter och föremål.

— Enligt min mening är det ett begränsat och därför ett lagligt ingrepp.

Hädelseparagrafen avskaffad

Jens Elo Rytter, professor i förvaltningsrätt vid Köpenhamns universitet, ser däremot svårigheter i att ändra reglerna.

— Att kritisera en religion är fullt lagligt. Vi avskaffade trots allt hädelseparagrafen i Danmark 2017, säger han.

Och även inom politiken råder delade meningar om beslutet. Utrikesministerns besked har väckt kritik från flera danska oppositionspartier.

— Man behöver inte vara ett fan av Rasmus Paludan eller koranbränningar för att se att det som regeringen föreslår är att böja sig för islam, säger Dansk Folkepartis ledare Morten Messerschmidt.

Kan öppna vägen

Alex Vanoplasgh, partiledare för Liberal Alliance, säger att det finns risk för att en lagändring kan öppna vägen för fler ingrepp i yttrandefriheten.

Professor Jens Elo Rytter är inte är främmande för Alex Vanoplasghs argument.

— Om vi ​​börjar – och det är det vi pratar om här – att säga att yttrandefriheten kan inskränkas av hänsyn till bredare danska diplomatiska, kommersiella och säkerhetsintressen utomlands kan jag mycket väl tänka mig att det kommer att bli andra problematiska ingrepp, säger han.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!