Den republikanske presidentaspiranten Chris Christie i juli.
Den republikanske presidentaspiranten Chris Christie i juli. - Foto: Charles Krupa/AP/TT

Christie i blickfånget när Trump stannar hemma

Kampen om vem som ska bli Republikanernas presidentkandidat i USA är i gång. I natt får åtta av partiets presidentaspiranter sin första chans att övertyga folket i en direktsänd debatt. Tidigare New Jerseyguvernören Chris Christie är en av de mest omtalade deltagarna – och en av få i partiet som kritiserar Donald Trump.


Fakta: Vem får vara med i debatten?

De republikanska presidentaspiranternas första stora tv-debatt sänds från Milwaukee i Wisconsin onsdagen den 23 augusti. Debatten inleds klockan 3 på torsdagsmorgonen svensk tid.

Alla hoppfulla får dock inte vara med.

För att kvalificera sig till debatten krävs att 40 000 personer har donerat pengar till den enskilda politikerns kampanj (med 200 unika givare i 20 olika delstater) samt att aspiranten nått minst 1 procents stöd i en handfull opinionsmätningar.

Dessa har inte kvalificerat sig: Larry Elder, Ryan Binkley, Will Hurd, Francis Suarez och Perry Johnson.

Den andra tv-sända republikanska debatten hålls i Simi Valley, Kalifornien den 27 september.

USA går till presidentval tisdagen den 5 november 2024.

Källa: Politico

Chris Christies kandidatur är en av de mest intressanta inför nästa års presidentval, anser bland andra webbtidningen Politico. Inte för att han ligger särskilt bra till i opinionsundersökningarna, utan för att Christie enligt tidningen var Donald Trump före Trump – karismatisk, stridbar och politiskt inkorrekt.

Vid valet 2016 var den tidigare åklagaren Chris Christie en av Trumps viktigaste anhängare, men han har gjort en helomvändning. I dag är han en av expresidentens hårdaste kritiker. Nyligen kallade han Trump för "en ful, splittrande, hemsk gestalt".

— Vi kan göra ett bättre jobb, säger han ofta under sina kampanjframträdanden.

Önskar Trump var med

Donald Trump har i särklass störst stöd i opinionsmätningarna, trots att han är föremål för fyra åtal rörande bland annat försök till valpåverkan. 55 procent av de republikanska väljarna vill se expresidenten som partiets kandidat. Tvåan, Floridaguvernören Ron DeSantis, har ett stöd på 14 procent och Chris Christie ligger på 3 procent.

Trump har motiverat sitt återbud till debatten i Milwaukee i Wisconsin med just sitt stora opinionsövertag.

Beskedet om att han inte ska debattera väcker dock viss oro i de egna leden.

— Jag önskar att han var med, säger Republikanernas ordförande Ronna McDaniel i en intervju med Politico, men lägger till att hon hoppas att debatten blir sakfrågeorienterad.

Vissa högt uppsatta republikaner har dock luftat farhågor om att Donald Trumps frånvaro innebär att de andra kandidaterna inte på allvar kan utmana expresidenten, skriver The Hill. Eftersom Trump inte debatterar kommer opinionsläget antagligen inte att påverkas nämnvärt. Och vissa tror inte att Trump, om han blir presidentkandidat igen, har chans att vinna över demokraten och sittande presidenten Joe Biden.

De åtta presidentaspiranterna som väntas delta i den tv-sända debatten natten mot torsdagen svensk tid. Arkivbild.

Inga silkesvantar

Totalt väntas åtta politiker vara på plats i Milwaukee med vässade armbågar, redo att diskutera frågor som stöd till Ukraina, abortfrågan och jobbskapande.

Ingen tror att några silkesvantar tas på under debatten som är partiets första inför nästa års primärval och presidentval. Chris Christie får under ordfejden sällskap av Floridaguvernören Ron DeSantis, techentreprenören Vivek Ramaswamy, tidigare FN-ambassadören Nikki Haley, North Dakotas guvernör Doug Burgum, South Carolinasenatorn Tim Scott, Arkansas exguvernör Asa Hutchinson samt Mike Pence som var Trumps vicepresident.

Det är dock oklart om Doug Burgum kan delta i debatten då han, enligt vad källor säger till CNN, har skadats i en basketmatch med sin personal och har förts till sjukhus.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!