USA:s tidigare president Donald Trump väntas överlämna sig till en domstol i staten Georgia. Arkivbild.
USA:s tidigare president Donald Trump väntas överlämna sig till en domstol i staten Georgia. Arkivbild. - Foto: Charlie Neibergall/AP/TT

Åtalad Trump till rätten i Georgia

Är USA:s expresident skyldig till att ha försökt påverka valutgången i Georgia? I dag väntas Donald Trump överlämna sig till rätten där – och formellt ställas inför ett nyligen godkänt åtal.


Fakta: Rättsprocesser mot Donald Trump

Fyra större brottsåtal har väckts mot expresident Donald Trump. Utöver dem pågår ett antal civilrättsliga och ekonomiska tvister.

Washington DC

Donald Trump åtalades i början av augusti för sina försök att få resultatet efter presidentvalet ogiltigförklarat. Det federala åtalet anses vara det tyngsta av de pågående rättsprocesserna, de fyra åtalspunkterna har bäring på stormningen av Kapitolium i januari 2021. Utredningen har letts av den särskilde åklagaren Jack Smith som föreslagit att rättegången ska starta den 2 januari.

.

Mar-a-Lago, Florida

Trump åtalades i juni på 37 punkter som framför allt handlar om expresidentens hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago i Florida efter tiden i Vita huset. Även den utredningen är federal och har letts av Jack Smith. Rättegången är planerad till i maj nästa år, bara ett halvår före det presidentval som Trump vill ställa upp i.

.

Bokföringsbrott i New York

Åtalet, som väcktes i mars, innefattar 34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången i det delstatliga målet är planerad till mars 2024.

.

Delstaten Georgia

Åtalet omfattar 19 personer, bland dem Donald Trump, och rör försök att omkullkasta valresultatet i Georgia genom bland annat ryktesspridning och falska elektorer. I centrum står ett telefonsamtal som Trump gjorde till delstatens valansvarige Brad Raffensperger, där den dåvarande presidenten bad honom "hitta de 11 780 röster" som krävdes för att han skulle segra över Joe Biden där.

"Kan ni tro det? Jag kommer att åka till Atlanta, Georgia, på torsdag för att bli ARRESTERAD", skrev Trump på sin egen medieplattform Truth Social härom dagen.

Under torsdagen ska expresidenten infinna sig vid Fulton County Jail i Georgias huvudstad Atlanta. Där ska han formellt ställas inför 13 åtalspunkter, misstänkt för att ha försökt påverka valresultatet i delstaten 2020 genom bland annat utpressning. Med all säkerhet kommer han att förklara sig "icke skyldig".

Trump har bytt ut sin ledande advokat inför torsdagens överlämning. Den framstående försvarsadvokaten Steve Sadow anmälde till domstolen på torsdagsmorgonen, lokal tid, att han är Trumps nye advokat i målet.

Det är inte första gången som Trump byter ut advokater tätt inpå ett åtal eller kort efteråt. En av hans ledande försvarare, Tim Parlatore, lämnade sitt uppdrag endast veckor innan Trump åtalades i Florida för att ha förvarat hemligstämplade och känsliga regeringsdokument på sitt residens Mar-a-Lago.

Hitta röster?

Åtalet handlar bland annat om ett telefonsamtal till Georgias valansvarige Brad Raffensperger. I samtalet säger Trump åt republikanen att "hitta 11 780 röster" – det antal som krävdes för att Trump skulle segra över demokraten Joe Biden i Georgia.

Det handlar också om att Trump och hans bundsförvanter i samband med valet spred falska rykten om valfusk och manade tjänstemän och politiker att ogiltigförklara Bidens seger.

Han är även misstänkt för att ha planerat skicka falska elektorer, de personer som formellt röstar fram delstatens valsegrare, till Atlanta.

Det är fjärde gången sedan i mars som den tidigare presidenten åtalas. Totalt misstänks han för 91 brott.

Samtidigt leder Trump kampen om att bli Republikanernas kandidat inför nästa års presidentval. I dagsläget har han över 50 procent av de republikanska väljarnas stöd, långt mer än andra presidentaspiranter.

Undvek frågor

Överlämningen till domstolen i Georgia sker under stort säkerhetspådrag och bara timmar efter den första republikanska tv-debatten, en tillställning Trump avstod från med hänvisning till sitt opinionsförsprång. Men därmed undvek han också att få direkta frågor om rättsprocesserna.

Åtalet i Georgia är speciellt eftersom det väcks på delstatlig nivå, inte federal. Det innebär att Trump, i det fall att han döms och senare blir president, med all säkerhet inte kan benåda sig själv. Presidentämbetets möjligheter att benåda brottslingar gäller enbart federala brott.

I måndags fastställdes borgenssumman i Georgia till 200 000 dollar, motsvarande omkring 2,2 miljoner kronor.

Enligt borgensavtalet förbjuds Trump bland annat från att direkt eller indirekt hota medåtalade, vittnen eller offer i fallet, inklusive på sociala medier. Georgiaåtalet omfattar 19 personer, bland dem Trumps tidigare personliga advokat Rudy Giuliani och förre stabschef Mark Meadows.

Donald Trumps tidigare personliga advokat Rudy Giuliani, fotograferad i New York. Han är medåtalad i fallet i Georgia.

Ingen särbehandling

I tidigare domstolsframträdanden har Trump varken behövt bära handbojor eller ta ett porträtt (så kallat mug shot), vilket annars är rutin i USA. Men i Georgia har polisväsendet uppgett att Trump inte kommer att behandlas annorlunda än andra brottsanklagade.

— Om ingen säger något annat följer vi våra normala rutiner, det spelar ingen roll vilken status du har. Vi kommer att vara redo för ett "mug shot", sade den lokale sheriffen Patrick Labat tidigare i augusti, enligt AP.

Vid tidigare åtal har Trump förklarat sig oskyldig på alla punkter.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!