Kinas premiärminister Li Qiang.
Kinas premiärminister Li Qiang. - Foto: Yasuyoshi Chiba/Pool via AP/TT

Kärva utspel när Aseanländer samlas i Jakarta

Kina anklagar USA för att, indirekt, lägga sig i landets inre angelägenheter. USA tackar vänligt sinnade länder för att de håller sig till internationella lagar. Splittring är att vänta i veckans samtal om Stillahavsregionen.


Fakta: Asean

Sydostasiens samarbetsorganisation Asean bildades 1967.

Tio länder ingår i organisationen, vars främsta syfte är att främja den ekonomiska tillväxten samt bevara stabilitet i Stillahavsregionen.

Även kulturella och sociala frågor finns på Aseans agenda.

I Asean ingår Burma, Indonesien, Malaysia, Filippinerna, Singapore, Thailand, Brunei Kambodja, Laos och Vietnam.

Vid mötet i Jakarta är även Kina, Japan och Sydkorea inbjudna.

Mötet, det 43:e i ordningen, hålls i Indonesiens huvudstad Jakarta.

Källor: AFP och NE

En mängd möten som rör den geopolitiska utvecklingen i Stillahavsområdet hålls de närmaste dagarna i flera asiatiska huvudstäder.

På onsdagen inleddes mötesrundorna som där bland andra den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean och G20-länderna deltar.

Kinas premiärminister Li Qiang varnade för ett "nytt kallt krig" om inte stormakterna sköter sina kort och spelar ut sina egenintressen.

— Skiljaktigheter och dispyter mellan länder uppstår på grund av missuppfattningar, intressekonflikter och påverkan utifrån, sade Li med indirekt hänvisning till Washingtons allt större engagemang i Stillahavsregionen.

Utspelet gjordes vid inledningen av mötet Asean+3 i Jakarta i Indonesien. Vid mötet ingår de tio Aseanländerna samt specialinbjudna representanter för Kina, Japan och Sydkorea.

Li ersätter Kinas ledare Xi Jinping på flera av mötena. USA:s president Joe Biden ersätts i sin tur av vicepresident Kamala Harris.

Harris tackade Aseanländernas ledare för deras "gemensamma löfte om att hålla sig till internationella regler och normer".

I kulisserna väntar Rysslands representant, utrikesminister Sergej Lavrov. Han för Rysslands talan när G20-gruppens länder möts 9–10 september i New Delhi i Indien. Liksom vid den senaste tidens toppmöten väljer den ryske presidenten Vladimir Putin att inte närvara.

TT
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!