Flera döda sälar som i slutet av augusti hittades på en dansk strand visade sig vara smittade av fågelinfluensa. Arkivbild.
Flera döda sälar som i slutet av augusti hittades på en dansk strand visade sig vara smittade av fågelinfluensa. Arkivbild. - Foto: Torbjörn Jakobsson/TT

Flera döda sälar har hittats på Själland – har smittats av fågelinfluensa

Flera döda sälar som hittats i vattenbrynet på Själland har visat sig vara smittade av fågelinfluensa, H5N1.


Fyndet gjordes i slutet av augusti vid Avnø på södra Själland och dödsorsaken misstänks vara fågelinfluensa, skriver Statens Serum Institut i ett pressmeddelande. När sälarna hittades hade de bara varit döda en kort tid.

Intill dem gjordes fynd av ett större antal döda svanar som såg ut att ha legat där en längre tid. Även bland dem har fågelinfluensa konstaterats, men det är fortfarande oklart om det är exakt samma variant av viruset.

"Fågelinfluensa har sedan av slutet av 2020 orsakat stor dödlighet bland vilda fåglar och har också drabbat besättningar med fjäderfä och andra fåglar i fångenskap i Danmark. En lång rad länder i Europa samt i Asien, Afrika, Nord- och Sydamerika har också drabbats", säger Charlotte Hjulsager, senior forskare, i pressutskicket.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!