USA:s president Joe Biden. Bild från i måndags.
USA:s president Joe Biden. Bild från i måndags. - Foto: Evan Vucci/AP/TT

Riksrätt ska inledas mot Joe Biden – anklagas för korruption och maktmissbruk

USA:s representanthus inleder en riksrättsprocess mot president Joe Biden, meddelar talmannen Kevin McCarthy. Processen handlar om sonen Hunter Bidens affärer.


Republikanen McCarthy skriver på X, tidigare Twitter, att "kommittéer inom representanthuset ska inleda en formell riksrättsutredning mot president Joe Biden. Under de senaste månaderna har republikaner i parlamentet avslöjat allvarliga och trovärdiga anklagelser om president Bidens beteende – en kultur av korruption".

— Det rör sig om anklagelser om maktmissbruk, obstruktion och korruption, och de motiverar ytterligare utredning av representanthuset, säger McCarthy, i ett anförande utanför sitt kontor i kongressen.

McCarthy pressad

Den "kultur av korruption" som McCarthy nämner rör Bidens son Hunter Biden och handlar främst om olika affärsförbindelser denne hade innan hans far blev USA:s president, skriver nyhetsbyrån AP.

McCarthy meddelar också att han planerar att sammankalla kongressledamöter denna vecka för att överlägga med dem bakom stängda dörrar om riksrättsprocessen mot Joe Biden.

Den republikanske talmannen har varit hårt pressad av sina mest konservativa partivänner i representanthuset att dra i gång en riksrättsprocess mot Biden.

I en kommentar på X kallar Vita huset riksrättsprocessen för "extrem politik av värsta sort".

"Representanthusets republikaner har utrett presidenten under nio månader och de har inte hittat några oegentligheter", skriver talespersonen Ian Sams på plattformen.

Hunter Biden väntas åtalas i slutet av månaden, enligt handlingar som har lämnats in till en federal domstol.

Exakt vad Hunter Biden ska åtalas för är oklart, men enligt CNN handlar det om vapenbrott. Han har även utretts för skattebrott, nämligen att inte ha lämnat in sina inkomstdeklarationer för två år.

Representanthusets republikanska talman Kevin McCarthy meddelar att en riksrättsprocess ska inledas mot USA:s president Joe Biden.

Ständig måltavla för Trump

I somras var en överenskommelse på väg, där Hunter Biden skulle erkänna sig skyldig till skattebrott och då slippa åtal för vapeninnehav medan han missbrukade droger. Det avtalet blev dock aldrig verklighet, men Bidens advokater hävdar att det gäller.

Inför presidentvalet 2020 var Hunter Biden en ständig måltavla för den dåvarande presidenten Donald Trumps kampanj. Han utpekades då för sitt alkohol- och drogmissbruk.

Dessutom var Hunter Bidens styrelseuppdrag i ett ukrainskt gasbolag en het politisk fråga. Trump pressade Ukraina att utreda det sistnämnda, vilket sedermera ledde till att Trump ställdes inför riksrätt.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!