Migranter utanför Röda Korsets mottagningscenter på den italienska ön Lampedusa, en så kallad 'hot spot' där ingen är tänkt att stanna mer än tre dygn.
Migranter utanför Röda Korsets mottagningscenter på den italienska ön Lampedusa, en så kallad 'hot spot' där ingen är tänkt att stanna mer än tre dygn. - Foto: Cecilia Fabiano/LaPresse via AP/TT

Frankrike: Tar inte emot migranter från Lampedusa

Tonläget mellan Frankrike och Italien ser ut att bli allt mer spänt i spåren av de tusentals migranter som kommit till ön Lampedusa. Detta efter att Frankrikes inrikesminister deklarerat att inga av migranterna kommer att tas emot av landet.


— Frankrike förbereder sig inte på att välkomna några av de migranter som kommit till Lampedusa, säger den franske inrikesministern Gérald Darmanin i en intervju med den franska radiokanalen Europe 1 under måndagen.

Beskedet kommer samma dag som den franske inrikesministern reser till Rom för ett möte med sin italienske kollega Matteo Piantedosi för att diskutera läget på ön.

Enligt Darmanin är Frankrikes mål att "hjälpa Italien att kontrollera sina gränser för att hindra människor från att komma".

— Men det är fel att anse att migranter, bara för att de anlänt till Europa, omedelbart bör skickas vidare över hela Europa och till Frankrike – som redan tar en stor del av ansvaret, säger han i intervjun.

"Gemensamma åtgärder" utlovade

Måndagens Rombesök av Darmanin var tänkt att utgöra ett första steg av de "gemensamma åtgärder" som Frankrikes president Macron under den gångna helgen utlovat Italiens premiärminister Meloni i spåren av migrantströmmen, enligt La Repubblica.

På söndagen besökte också EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och den italienska premiärministern ön, som under ett enda dygn registrerade 7 000 ankomster förra veckan.

von der Leyen uppmanade då EU:s medlemsländer att dela på ansvaret, och presenterade en plan, där bland annat bättre kontrollrutiner av ankommande och stöd för att sända asylsökande vidare till andra EU-länder ingår.

Tyskland: "Hela Europa måste bidra"

Från tyskt håll meddelar landets inrikesminister Nancy Faeser att man stödjer von der Leyens förslag att stärka övervakningen av EU:s yttre gränser i Medelhavet.

— Annars kommer vi inte kunna hålla migrationsläget under kontroll, säger Faeser i en intervju med den tyska public service-bolaget ARD, skriver La Stampa.

Enligt den tyska inrikesministern kan "migrationskrisen bara lösas om hela Europa bidrar".

Beskedet kommer efter att Tyskland förra veckan pausat en frivillig uppgörelse bland EU-länderna om att ta emot asylsökande – vilket innebar att migranter inte längre hade en möjlighet att ta sig till landet från Italien.

TT
Relaterat
Senaste nytt

Kraftig brand i flerbostadshus

Förtvivlad älgjägare: Jag sköt häst

När ett stort brunt djur dök upp tvekade inte älgjägaren. Han sköt, och djuret föll dött ned. Men det visade sig vara en förrymd häst, och jägaren är djupt ångerfull.

Biden oroad för Ukrainastödet

1 timme sedan
Det är inte bara EU och Ukraina som undrar hur USA:s omfattande stöd till Ukraina kommer att påverkas efter röran som uppstått efter det representanthuset avsatt sin egen talman. Ja, det oroar mig, säger USA:s president Joe Biden till reportrar om kongresskaoset och vad det kan betyda för Ukrainastödet.

Flyger extremhögt – undviker överhettning

1 timme sedan
Hittills har ingen kunnat förklara varför vissa långflyttande fåglar söker sig till extrema höjder – fem till åtta kilometer upp i luften. Men nu tror sig svenska forskare ha löst gåtan.

Man skjuten i Haninge – två gripna i taxi

1 timme sedan
En man i 25-årsåldern sköts i Brandbergen i Haninge söder om Stockholm under natten till torsdagen. Kort därefter greps två misstänkta män i 20-årsåldern i en taxi i norra Stockholm.

Trumpflirt med tanken att bli talman

2 timmar sedan
Några röster i det republikanska partiet vill se expresidenten Donald Trump som ny talman i representanthuset i USA:s kongress. Trump flirtar lite med tanken men partiets nuvarande regler skulle sätta stopp för det.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.