Barentsrådets möte i Tromsø 2021, då Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov medverkade. Arkivbild.
Barentsrådets möte i Tromsø 2021, då Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov medverkade. Arkivbild. - Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB/TT

Ryssland lämnar Barentsrådet

Ryssland drar sig ur Barentsrådet. Anledningen är enligt ryska UD att landet nekas bli ordförandeland i oktober, vilket man enligt ett tidigare schema skulle ha blivit.


Detta trots att samtliga medlemmar har avbrutit samarbetet med landet efter invasionen i Ukraina.

Ordförandeskapet roterar vartannat år, och det nuvarande ordförandelandet Finland vägrar att lämna över klubban till Ryssland nästa månad.

Ryssland lägger hela skulden på de övriga medlemmarna, det vill säga Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island och EU-kommissionen.

"Den pågående politiska situationen går inte i samklang med det långsiktiga intresset för regionens invånare", klagar Ryssland.

Barentsrådet, där medlemmarnas utrikesministrar möts, skapades 1993 för att främja stabilitet och hållbar utveckling i Barentsregionen.

TT
/
Relaterat
Senaste nytt

Lite uppåt på Asienbörserna

Kraftig brand i flerbostadshus i Ringarum

1 timme sedan
En kraftig brand bröt ut i ett flerbostadshus med omkring nio lägenheter i Ringarum i Valdemarsviks kommun under natten till torsdagen.

Förtvivlad älgjägare: Jag sköt häst

1 timme sedan
När ett stort brunt djur dök upp tvekade inte älgjägaren. Han sköt, och djuret föll dött ned. Men det visade sig vara en förrymd häst, och jägaren är djupt ångerfull.

Biden oroad för Ukrainastödet

1 timme sedan
Det är inte bara EU och Ukraina som undrar hur USA:s omfattande stöd till Ukraina kommer att påverkas efter röran som uppstått efter det representanthuset avsatt sin egen talman. Ja, det oroar mig, säger USA:s president Joe Biden till reportrar om kongresskaoset och vad det kan betyda för Ukrainastödet.

Flyger extremhögt – undviker överhettning

2 timmar sedan
Hittills har ingen kunnat förklara varför vissa långflyttande fåglar söker sig till extrema höjder – fem till åtta kilometer upp i luften. Men nu tror sig svenska forskare ha löst gåtan.

Man skjuten i Haninge – två gripna i taxi

2 timmar sedan
En man i 25-årsåldern sköts i Brandbergen i Haninge söder om Stockholm under natten till torsdagen. Kort därefter greps två misstänkta män i 20-årsåldern i en taxi i norra Stockholm.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.