Ukrainas ekonomiminister Yulia Svyrydenko. Arkivbild.
Ukrainas ekonomiminister Yulia Svyrydenko. Arkivbild. - Foto: Hannah McKay/AP/TT

Ukraina drar grannländer inför WTO

Ukraina är irriterat på de EU-länder som stoppat all import av ukrainskt spannmål. Därför drar Kiev nu Polen, Slovakien och Ungern inför Världshandelsorganisationen (WTO).


— Det är mycket viktigt för oss att kunna visa att individuella medlemsstater inte kan förbjuda import av ukrainska varor, säger ekonomiminister Yulia Svyrydenko.

I fredags satte EU stopp för importstoppet av ukrainskt spannmål, ett beslut som i praktiken berörde fem EU-länder som sedan juni haft importförbud av ukrainskt spannmål – Polen, Bulgarien, Ungern, Slovakien och Rumänien.

Av dessa har alltså Polen, Slovakien och Ungern meddelat att man bibehåller importstoppet, med hänvisning till att de vill skydda sina inhemska bönder.

— Vi hoppas förstås att de här länderna lyfter sina restriktioner och att vi inte behöver lösa det här i rättssalen, säger Svyrydenko.

Men Polens svar kom omgående:

— Vi står fast vd vår hållning, som vi anser är korrekt. Att gå till WTO imponerar inte på oss, säger regeringens talesperson Piotr Mueller till Polsat News.

TT
/
/
EU
Relaterat
Senaste nytt

Grodor kämpar för överlevnad: "Klimatfångar"

Lite uppåt på Asienbörserna

Det var lite uppåt på ledande Asienbörser på torsdagen efter några timmars inledande handel.

Kraftig brand i flerbostadshus i Ringarum

1 timme sedan
En kraftig brand bröt ut i ett flerbostadshus med omkring nio lägenheter i Ringarum i Valdemarsviks kommun under natten till torsdagen.

Förtvivlad älgjägare: Jag sköt häst

2 timmar sedan
När ett stort brunt djur dök upp tvekade inte älgjägaren. Han sköt, och djuret föll dött ned. Men det visade sig vara en förrymd häst, och jägaren är djupt ångerfull.

Biden oroad för Ukrainastödet

2 timmar sedan
Det är inte bara EU och Ukraina som undrar hur USA:s omfattande stöd till Ukraina kommer att påverkas efter röran som uppstått efter det representanthuset avsatt sin egen talman. Ja, det oroar mig, säger USA:s president Joe Biden till reportrar om kongresskaoset och vad det kan betyda för Ukrainastödet.

Flyger extremhögt – undviker överhettning

2 timmar sedan
Hittills har ingen kunnat förklara varför vissa långflyttande fåglar söker sig till extrema höjder – fem till åtta kilometer upp i luften. Men nu tror sig svenska forskare ha löst gåtan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.