Säkerhetsstyrkor utanför fängelset Tocorón i delstaten Aragua i norra Venezuela.
Säkerhetsstyrkor utanför fängelset Tocorón i delstaten Aragua i norra Venezuela. - Foto: Ariana Cubillos/AP/TT

Gängledare hann fly innan fängelse stormades

Venezuela uppgav i veckan att man tagit "full kontroll" över fängelset Tocorón som under lång tid styrts av det ökända kriminella gänget Tren de Aragua.


Gängledarna var dock långt borta när över 10 000 soldater och poliser stormade fängelset. Enligt den oberoende organisationen OVV hade ledarna fått tips om vad som var på gång och lämnat fängelset en vecka tidigare efter förhandlingar med myndigheterna. De tros också ha lämnat landet.

Organisationen anklagar nu myndigheter i landet för bristande "insyn" i det som skett.

Både justitie- och inrikesdepartementet har gått ut med namn och bild på en av ledarna och utfäst en belöning till den som kan ge information om var han befinner sig.

Tren de Aragua är en av de mäktigaste gängen i Venezuela och medlemmar har kunnat röra sig fritt i fängelset som mer påmint om ett hotell med bland annat pool och nattklubb.

Fyra personer har gripits misstänkta för samröre med kriminella i fängelset. Fängelset evakuerades i samband med stormningen och övriga dömda fångar har flyttats till en annan anläggning.

TT
Senaste nytt

Här är Moderaternas raderade Instagraminlägg – gjorde ”Spotify wrapped” om skjutningar

S: Regeringens biståndsstopp tom symbolpolitik

1 timme sedan
Biståndsmyndigheten Sidas granskning visar att inga svenska biståndspengar går till terrorverksamhet i de palestinska områdena. Nu kräver Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, att regeringen och Sverigedemokraterna återupptar utvecklingsbiståndet.

Domstol: Trump kan åtalas för stormningen

1 timme sedan
Donald Trump kan inte luta sig mot immunitet i rättsliga mål som gäller stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Det slår en federal appellationsdomstol fast, och öppnar för nya åtal mot expresidenten.

Munter avslutning på börsveckan i New York

1 timme sedan
Kurserna på den amerikanska börsen steg på fredagen sedan centralbankschefen Jerome Powell i ett tal antytt att styrräntan förblir oförändrad vid bankens nästa möte i december. Powell sade samtidigt att det är för tidigt att blåsa faran över när det gäller inflationen och att räntesänkningar knappast är aktuella inom den närmaste tiden.

FN avslutar fredsinsatsen i Sudan

1 timme sedan
FN:s säkerhetsråd har beslutat att avsluta den fredsbevarande insatsen i det av inbördeskrig sargade Sudan. Beslutet togs på fredagskvällen när rådet möttes i New York.

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"En olycka har inträffat i höjd med Berglunda", skriver polisen på sin hemsida.