Azerbajdzjans utrikesminister Jejhun Bajramov hävdade i sitt tal till FN:s generalförsamling på lördagen att etniska armenier i Nagorno-Karabach ska behandlas jämlikt.
Azerbajdzjans utrikesminister Jejhun Bajramov hävdade i sitt tal till FN:s generalförsamling på lördagen att etniska armenier i Nagorno-Karabach ska behandlas jämlikt. - Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Azerbajdzjan i FN: Armenier ska behandlas jämlikt

I sitt tal till FN:s generalförsamling lovade Azerbajdzjans utrikesminister att etniska armenier från utbrytarområdet Nagorno-Karabach kommer att behandlas "som jämlika medborgare".


— Jag vill upprepa att Azerbajdzjan är fast beslutet att återintegrera etniska armeniska invånare i regionen Nagorno-Karabach i Azerbajdzjan som jämlika medborgare, hävdade landets utrikesminister Jejhun Bajramov i sitt anförande som hölls på lördagen.

— Författningen, Azerbajdzjans nationella lagstiftning och internationella åtaganden ger oss grunden för detta, fortsatte han.

Det var i tisdags som Azerbajdzjan inledde en militär insats, efter påståenden om att armeniska styrkor befann sig i utbrytarregionen – vilket Armenien förnekade. Dagen därpå hävdade Azerbajdzjans president Ilham Aliyev att hans land tagit kontroll över utbrytarregionen och att armeniska separatister gått med på att lägga ned sina vapen. Moskva uppgavs ha medlat i konflikten.

Armenien, som till stor del är kristet, har anklagat mestadels muslimska Azerbajdzjan för att ha en plan för etnisk rensning.

TT
Senaste nytt

Dålig arbetsmiljö på jobbet? Då måste du göra det här

Drönare nedskjuten i Finska viken

En drönare sköts ner i Finska viken, cirka 40 kilometer utanför S:t Petersburg, på lördagskvällen, rapporterar Ilta-Sanomat med hänvisning till ryska medier.

Fruktade smittor på väg – men ingen övervakar

1 timme sedan
Invasiva myggarter närmar sig Sverige – med fruktade virus som zika, dengue och nilfeber i bagaget. Men ingen har koll på var, om och när de dyker upp. De vektorburna virussjukdomarna står och knackar på dörren, men det finns inga avsatta medel för övervakning, säger myggforskare Anders Lindström.

Schweiz folkomröstar om pensioner

1 timme sedan
På söndag går Schweiz till valurnorna för att rösta om hur man ska trygga levnadsstandarden för landets åldrande befolkning.

Pensionärer jagas i Berlin – misstänkt koppling till Baader-Meinhof-ligan

1 timme sedan
En stor polisinsats pågår i Tysklands huvudstad Berlin under söndagsmorgonen, rapporterar flera tyska medier.

Polisen rapporterar om olovlig körning, Överkalix

1 timme sedan
"Överkalix, bilist kontrollerad av polis", skriver polisen på sin hemsida.