Polens president Andrzej Duda. Arkivbild.
Polens president Andrzej Duda. Arkivbild. - Foto: Andreea Alexandru/AP/TT

Duda: Spannmålstvisten är liten

Polens president Andrzej Duda beskriver tvisten om ukrainsk spannmålsimport till Polen som liten, rapporterar polska nyhetsbyrån PAP. Enligt presidenten kommer det inte att allvarligt skada bilaterala relationer.


Samtidigt uttalar sig den polske premiärministern Mateusz Morawiecki med hårdare ton.

— Jag . . . vill säga till president Zelenskyj att han aldrig ska förolämpa polacker igen, som han gjorde nyligen i sitt tal i FN, sade premiärministern i fredags vid ett valmöte enligt Reuters.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade i sitt tal i FN:s generalförsamling i tisdags att vissa länder låtsas vara solidariska med Ukraina, vilket fick Polen att fördöma kommentarer som är "orättvisa mot Polen, som har stöttat Ukraina sedan krigets första dagar".

Tidigare i veckan sade Morawiecki också att Polen slutar skicka vapen till Ukraina. President Duda gick senare ut och sade att uttalandet var feltolkat.

TT
/
/
Senaste nytt

Asiens ledande börser backar

Misstänks ha fuskat för Trump – sex inför rätta

En åtalsjury i den amerikanska delstaten Nevada har ställt sex republikaner inför rätta misstänkta för att under presidentvalet 2020 ha agerat falska elektorer – det vill säga de personer som formellt röstar fram valsegraren i delstaterna.

USA håller Osprey på marken

1 timme sedan
Den amerikanska militären ställer tills vidare in alla flygningar med Osprey, ett så kallat tiltrotorflygplan. Osprey är olycksdrabbat och beskedet kommer efter en krasch utanför Japan för en vecka sedan där åtta soldater från flygvapnets specialtrupper dog.

Långtidsarbetslösheten fortsatt hög

1 timme sedan
Långtidsarbetslösheten har inte fallit efter pandemin, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Skolelever smittade av sällsynt tyfoidfeber

2 timmar sedan
Sju elever på en skola utanför Lund har insjuknat i tyfoidfeber, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Netanyahu: Abbas ska inte styra i Gaza

2 timmar sedan
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu slår fast att så länge han har makten så kommer inte Fatahledaren Mahmud Abbas och den Palestinska myndigheten på Västbanken tillåtas att ta makten i Gaza.