Armeniens utrikesminister Ararat Mirzojan vädjade på lördagen till FN:s generalförsamling om en FN-insats för att garantera etniska armeniers säkerhet i Nagorno-Karabach.
Armeniens utrikesminister Ararat Mirzojan vädjade på lördagen till FN:s generalförsamling om en FN-insats för att garantera etniska armeniers säkerhet i Nagorno-Karabach. - Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Armenien vädjar om FN-insats i Nagorno-Karabach

Armenien vädjar till FN om en insats för att garantera säkerheten för etniska armenier i Nagorno-Karabach. Vädjan kommer efter Azerbajdzjans militäroffensiv i den omstridda utbrytarregionen.


Fakta: Svårlöst konflikt i Nagorno-Karabach

Nagorno-Karabach är ett bergsområde i södra Kaukasien som ligger inom Azerbajdzjans gränser, men som i praktiken är en utbrytarregion under Armeniens vingar, med i huvudsak armenisk befolkning.

Området har stått i centrum för en decennier lång territoriell konflikt mellan länderna och två krig har utkämpats om området.

I augusti och september 2020 dödades tusentals stridande under sex veckor. Ryssland medlade då fram ett avtal om vapenvila, som innebar att Armenien fick avstå delar av territorier som de hade kontrollerat i årtionden, samtidigt som Ryssland satte in fredsbevarande styrkor som bemannar den fem kilometer breda Latjin-korridoren för att säkerställa fri passage mellan Armenien och Nagorno-Karabach.

I slutet av juni blossade dödliga strider upp i den länge omstridda regionen. Parterna anklagar regelbundet varandra för att bryta den vapenvila som ska råda i regionen.

Baku och Jerevan har försökt att förhandla fram ett fredsavtal med hjälp av EU och USA, vars diplomatiska engagemang i Kaukasus har irriterat Ryssland

Utrikesminister Ararat Mirzojan bad inför FN:s generalförsamling om en insats för att "övervaka mänskliga rättigheter och den humanitära och säkerhetsmässiga situationen på plats".

För Armenien är minnet av massmorden på armenier i det Osmanska riket under första världskriget fortfarande levande. Armenien har anklagat Turkiets allierade Azerbajdzjan för att planera etnisk rensning i Nagorno-Karabach.

— Efter att ha misslyckats med att förhindra folkmord i Rwanda, lyckades FN skapa mekanismer för förebyggande, vilket gjorde "aldrig mer" till ett meningsfullt löfte, sade Mirzojan och fortsatte:

— Men i dag står vi på randen till ännu ett misslyckande.

Azerbajdzjans utrikesminister Jejhun Bajramov sade tidigare på lördagen, i FN:s generalförsamling, att etniska armenier från utbrytarområdet kommer att behandlas "som jämlika medborgare".

— Författningen, Azerbajdzjans nationella lagstiftning och internationella åtaganden ger oss grunden för detta, sade han.

Det var i tisdags som Azerbajdzjan inledde en militär insats, efter påståenden om att armeniska styrkor befann sig i utbrytarregionen – vilket Armenien förnekade. Dagen därpå hävdade Azerbajdzjans president Ilham Aliyev att hans land tagit kontroll över utbrytarregionen och att armeniska separatister gått med på att lägga ned sina vapen. Moskva uppgavs ha medlat i konflikten.

TT
/
/
EU
/
USA
Senaste nytt

Kliver Europa fram för Ukraina om USA backar?

"Musk kommer inte ge sig"

Strejken mot Tesla har nu spridit sig utanför Sveriges gränser. Men att bilföretaget går med på IF Metalls krav om kollektivavtal är knappast troligt, menar experter. Det skulle vara en för stor risk för Elon Musk, säger den tyske branschgurun professor Ferdinand Dudenhöffer till TT.

Pisachefen: Svensk skola behöver mer disciplin

De svenska resultaten i kunskapsmätningen Pisa väcker reaktioner på OECD:s huvudkontor i Paris. Det är en besvikelse att se detta bakslag, säger Pisachefen Andreas Schleicher till TT. Hans budskap är tydligt: Det behövs mer disciplin och engagemang i svenska klassrum.

Terapi gav effekt vid klimatångest

Är det rätt att behandla befogad oro och nedstämdhet över klimatförändringarna? Ja, menar svenska forskare som är först i världen med att ha utvärderat ”klimatterapi”.

Kinas export ökar

Den kinesiska exporten ökade i november med 0,5 procent jämfört med samma månad förra året, enligt statistik från den kinesiska tullmyndigheten. Samtidigt minskade importen med 0,6 procent.

FN-chefen: Ta upp vapenvila i säkerhetsrådet

FN:s generalsekreterare António Guterres ber säkerhetsrådet i FN att ta upp frågan om en vapenvila i kriget i Gaza.