Poliser i Kosovo utanför Bansjkaklostret i onsdags där en eldstrid pågick i söndags.
Poliser i Kosovo utanför Bansjkaklostret i onsdags där en eldstrid pågick i söndags. - Foto: Visar Kryeziu/AP/TT

USA: Serbien samlar styrkor vid Kosovogränsen

Serbien har ansamlat stridsvagnar och artilleri i närheten av gränsen vid Kosovo, uppger USA. Vi uppmanar Serbien att dra tillbaka styrkorna från gränsen, säger Vita husets John Kirby. Nato säger sig beredd att förstärka sin fredsbevarande styrka i Kosovo.


— Vi övervakar en stor serbisk militäransamling längs med gränsen mot Kosovo, säger Vita husets säkerhetsråds talesperson John Kirby.

Enligt honom saknar mängden stridsvagnar, artilleri och mekaniserat infanteri motstycke.

— Vi tror att det här är en väldigt destabiliserande utveckling, säger han.

USA:s utrikesminister Antony Blinken ringde under fredagen Serbiens president Aleksandar Vucic och uppmanade honom till omedelbar nedtrappning och till att återvända till samtalsbordet.

"Oroande"

Vucic avfärdar att styrkorna är satta i "högsta stridsberedskap".

— Vi har inte ens hälften av soldaterna vi hade för två–tre månader sedan, sade han till journalister.

Kosovo utropade självständighet 2008, men Serbien har inte accepterat utbrytningen. I den serbdominerade norra delen av Kosovo är motståndet mot centralstyret stort.

I söndags dödades en polis från Kosovo av beväpnade serber i närheten av gränsen. En flera timmar lång eldstrid bröt ut sedan gärningspersoner barrikaderat sig i ett kloster. Minst tre personer dödades i stridigheterna. Kosovo anklagar Belgrad för att ha legat bakom attacken, som enligt USA innehöll 20 fordon och militära vapen och utrustning.

— Det är oroande. Det verkar inte som att det var en samling killar som bestämde sig för att göra detta, säger Kirby.

Nato kan förstärka

Jens Stoltenberg. Arkivbild.

Försvarsalliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uppger i ett uttalande att han beslutat om att "godkänna ytterligare styrkor för att bemöta den uppkomna situationen" och fortsätter:

"Vi kommer alltid att vidta alla nödvändiga åtgärder för att upprätthålla en säker miljö och rörelsefrihet för alla människor i Kosovo".

Stoltenberg nämner inga siffror, men Storbritanniens försvarsdepartement meddelar att man ställt en bataljon på mellan 500 och 650 personer till förfogande för Natoinsatsen i Kosovo.

Enligt departementet har bataljonen, som är en del av reservtrupperna i Natos Kosovoinsats, nyligen anlänt till området för sedan tidigare planerade övningar.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!