Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild. - Foto: Nedim Enginsoy/AP/TT

Erdogan: Vi förväntar oss inget av EU

Turkiet förväntar sig inte längre något av Europeiska unionen, som "låtit oss vänta vid dess dörr i 40 år". Det sade president Recep Tayyip Erdogan i sitt tal vid det turkiska parlamentets öppnande – men nämnde inte Sveriges Natoansökan.


— Vi har hållit alla de löften vi givit EU men de har nästan inte hållit något av sina, säger han och tillägger att han inte skulle "tolerera några nya krav eller villkor för anslutningsprocessen" .

Erdogan inledde dock talet med att fördöma "terroristerna" bakom den explosion som tidigare på dagen skakade området nära parlamentet.

— De skurkar som hotar medborgares fred och säkerhet har inte uppnått sina mål och kommer aldrig att uppnå dem, sade den turkiske presidenten om självmordsdådet där två poliser skadades.

Den turkiske presidenten har lovat att han så snart som möjligt när parlamentet öppnar ska skicka över Sveriges Natoansökan för ratificering. I sitt tal på söndagen tog presidenten varken upp Nato eller Turkiets eventuella ratificering av Sveriges ansökan, skriver Reuters.

Erdogan fokuserade i stället på frågan om en ny konstitution, och sade i sitt tal att det kommer att vara högt prioriterat att parlamentet kan enas om en sådan.

TT
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!