Talibanerna förbjöd odling av vallmo som används för framställandet av drogerna heroin och opium. Det ledde till att produktionen av drogen metamfetamin ökade. Arkivbild.
Talibanerna förbjöd odling av vallmo som används för framställandet av drogerna heroin och opium. Det ledde till att produktionen av drogen metamfetamin ökade. Arkivbild. - Foto: Abdul Khaliq/AP/TT

Afghanistans tillverkning av metamfetamin ökar

I Afghanistan har produktionen av metamfetamin ökat kraftigt sedan talibanerna förbjöd odling av vallmo som används för att tillverka heroin och opium. Nu varnar FN för att Afghanistan numera är en av världens snabbast växande producenter av metamfetamin.


I april 2022 förbjöd talibanerna odling av vallmo som används för att tillverka drogerna heroin och opium. Det har lett till att landets produktion av metamfetamin har intensifierats. Afghanistan anses nu vara en av världens snabbast växande producenter av drogen, enligt en FN-rapport som presenterades i september.

Växer vilt

En anledning till den ökande produktionen av metamfetamin anses vara att det inte behövs någon mark till odling, säger Angela Me, chef för FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott.

— Du behöver inte vänta på att något ska växa. Du behöver inte mark, allt du behöver är kockarna och kunskapen om tillverkning. Metamfetaminlabben är mobila och lätta att gömma, säger hon.

En annan anledning till den ökade produktionen är att efedraväxten – som används i produktionen av metamfetamin – växer vilt i Afghanistan. Växten förekommer inte naturligt i flera andra länder med stor produktion av metamfetamin, enligt FN.

Stor producent

Trots talibanernas förbud mot droger är landet fortsatt en stor producent av både opium och heroin. Hittills har myndigheterna slagit till och stängt 644 fabriker som producerat olagliga substanser. Totalt har över 6 000 personer gripits i räder mot drogfabrikerna.

Det krigshärjade Afghanistan har de senaste åren drabbats av svår torka och har stora ekonomiska problem efter att bistånd till landet till stor del ströps efter talibanernas maktövertagande.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!