Poliser i Kosovo utanför Bansjkaklostret där en eldstrid pågick.
Poliser i Kosovo utanför Bansjkaklostret där en eldstrid pågick. - Foto: Visar Kryeziu/AP/TT

Serbien: Minskat antal styrkor vid gränsen

Antalet serbiska trupper som är placerade nära gränsen till Kosovo är "tillbaka till det normala", uppger Serbiens arméchef Milan Mojsilovic på måndagen.


Uttalandet kommer i ett spänt läge, tre dagar efter att USA uppmanat landet att dra tillbaka en stor ansamling stridsvagnar och artilleri i närheten av gränsen till Kosovo.

Det kommer också strax efter att Kosovos premiärminister Albin Kurti på måndagen anklagat Serbien för att försöka annektera den serbdominerade norra delen av Kosovo. Kurti hävdade att den senaste tidens dödliga strider var en del av den planen, med hänvisning till dokument som ska ha beslagtagits av polis.

Kosovo utropade självständighet 2008, men Serbien har inte accepterat utbrytningen. I den serbdominerade norra delen av Kosovo är motståndet mot centralstyret stort.

I söndags dödades en polis från Kosovo av beväpnade serber i närheten av gränsen. En flera timmar lång eldstrid bröt ut sedan gärningspersoner barrikaderat sig i ett kloster. Minst tre personer dödades i stridigheterna.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!