Franciskus vid Petersplatsen på första dagen av årets biskopssynod i Vatikanen.
Franciskus vid Petersplatsen på första dagen av årets biskopssynod i Vatikanen. - Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Samkönade relationer het fråga på vatikanmöte

Påve Franciskus har föreslagit att katolska kyrkan ska kunna välsigna samkönade par. Det har lett till kraftiga reaktioner och flera konservativa kardinaler utmanar påven.


Nu öppnar påven ett tre veckor långt möte för att diskutera den katolska kyrkans framtid. Bland annat ska frågor som rör samkönade äktenskap och hbtq-personers rättigheter tas upp, ämnen som länge ansetts för kontroversiella att diskutera.

Flera konservativa kardinaler har efterfrågat klarhet i frågan om hur den katolska kyrkan ser på att välsigna samkönade par, efter att påve Franciskus tidigare öppnat för att det skulle kunna vara möjligt. Franciskus har dock varit tydlig med att det inte är tal om att erkänna samkönade äktenskap.

Frågan har blivit högaktuell sedan biskopar i bland annat Belgien och Tyskland har börjat tillåta präster att välsigna samkönade par. Detta har mötts av både hyllningar och motdemonstrationer – samt press på Vatikanen att bli tydligare med vad som gäller.

TT
/
/
/
Senaste nytt

Misstänkt mordförsök på frisörsalong

Sektledare utreds för våldtäkt i Frankrike

En 71-årig man, som varit ledande i en sekt i Frankrike och som haft kopplingar till Sverige, ställs inför en förberedande rättsförhandling på fredagen. Mannen misstänks för bland annat människosmuggling, kidnappning och våldtäkt.

Sparkontot du INTE ska ha pengarna på – efter nya räntehöjningen

Vid årsskiftet kommer skatten på invensteringssparkonton att höjas igen. Här får du veta hur du ska tänka när du väljer typ av sparkonto.

Ärende efter Löfvings död avslutas

Polismyndigheten har åtgärdat de brister som ledde till vite och skarp kritik från Arbetsmiljöverket efter att polischefen Mats Löfving hittades död. Verket lägger nu ner sitt tillsynsärende.

Stockholm: Polisen rapporterar om ordningslagen

"Poliser vid lokalpolisområde Norrmalm har uppmärksammat att det på flera höga byggnader hänger istappar som kan vara farliga.", skriver polisen på sin hemsida.

Norrköping: Polisen rapporterar om motorfordon

1 timme sedan
"Stöld av bil. En person misstänkt.", skriver polisen på sin hemsida.