Krigsrök över Gazaremsan på måndagen efter att terrorstämplade Hamas angrep Israel i helgen.
Krigsrök över Gazaremsan på måndagen efter att terrorstämplade Hamas angrep Israel i helgen. - Foto: Fatima Shbair/AP/TT

Flera länder har medborgare som dödats i kriget mellan Israel och Hamas

Det finns ännu inga uppgifter om att svenskar drabbats i striderna och våldsamheterna. Men flera andra länder rapporterar om medborgare som har dödats i samband med Hamas anfallskrig mot Israel.


USA rapporterar att nio amerikanska medborgare har dödats i våldsamheterna. Flera amerikaner saknas också och oron är stor att dessa personer tagits som gisslan.

— För närvarande kan vi bekräfta nio amerikanska dödsfall i kriget mellan Israel och Hamas, säger Matthew Miller, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet.

— Vi kan bekräfta att det finns saknade amerikanska medborgare och vi arbetar med våra israeliska partner för att ta reda på var de befinner sig, fortsätter han.

Många thailändska medborgare

Enligt en talesperson vid Thailands utrikesdepartement har tolv av landets medborgare bekräftats döda och ytterligare elva har tagits som gisslan av Hamas, rapporterar CNN.

Mediebolaget rapporterar också att två ukrainare dödats och att tio personer från Nepal har mist livet. Även en brittisk medborgare rapporteras död.

Franska UD uppger att två franska medborgare har dödats, medan den franske konservative parlamentarikern Meyer Habib på X, tidigare Twitter, hävdar att det rör sig om minst åtta fransmän som antingen är döda, tagna som gisslan eller är saknade, skriver nyhetsbyrån AFP.

Inga uppgifter om svenskar

I Sverige har utrikesdepartementet inga uppgifter om drabbade svenskar.

"UD och Sveriges utlandsmyndigheter i Israel och Palestina följer utvecklingen noga. Vi har i nuläget inga uppgifter om skadade eller avlidna svenskar. Inte heller finns uppgifter om att svenskar ska ha drabbats på annat sätt", skriver UD:s pressjour i ett mejl till TT.

I lördags skärpte UD den reseavrådan som sedan tidigare gällt icke nödvändiga resor till gränsområden till Gaza. Nu gäller avrådan hela Israel.

CNN rapporterar också att tre brasilianare saknas. Även två personer från Mexiko saknas, liksom en nepalesisk student och en brittisk medborgare.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!