Ett gravfält förbereds utanför den hårt drabbade byn Zenda Jan.
Ett gravfält förbereds utanför den hårt drabbade byn Zenda Jan. - Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Nytt skalv skakar ruiner i Afghanistan

Ett nytt kraftfullt jordskalv har skakat västra Afghanistan – bara några dagar efter de skalv som orsakade allra minst 2 000 människors död i helgen.


Onsdagsmorgonens skalv skedde i närheten av staden Herat. Det hade samma kraftiga magnitud som det största skalvet i helgen: 6,3. Det skedde på tio kilometers djup och följdes kort därpå av två något mindre skalv.

Enligt de första uppgifterna från landets talibanstyrda myndigheter så har åtminstone ett 80-tal människor skadats. Ett jordskred har blockerat en stor motorväg vid Herat. Staden har omkring en halv miljon invånare.

Kartan visar de kraftfulla skalv som har drabbat Afghanistan den senaste veckan.

Mörkertal för döda

Samtliga omkring 700 bostäder i den mindre orten Chahak har raserats i onsdagsskalvet. Det var en av få byar i trakten som inte jämnades med marken i helgens skalv. Inga dödsfall har rapporterats därifrån, sannolikt då många invånare av säkerhetsskäl har bott i tält de senaste dygnen.

Myndigheterna har redovisat minst 2 000 dödsfall, men de officiella uppgifterna har gått isär. Det bedöms vara många fler och svårt att sammanställa i det sedan länge krishärjade landet. Många saknas och satellitbilder visar omfattande förstörelse.

— Vi kan inte ge exakta siffror för döda och skadade då det fortfarande är i luften, säger Mullah Janan Sayeq, talesperson för talibanernas krismyndighet.

Byar utplånade

Många byar och bosättningar har förstörts helt och hållet. Orten Naib Rafi hade tidigare omkring 2 500 invånare och där vittnat överlevande om att de inte är många som är kvar i livet.

I området finns endast ett myndighetsstyrt sjukhus.

På ökenslätterna grävs nya, enorma gravfält med hjälp av grävskopor.

— Det är väldigt svårt att hitta en familjemedlem i ett förstört hus och några minuter senare behöva begrava honom eller henne i en grav i närheten, återigen under marken, säger Mir Agha, en av många volontärer som hjälper till i området.

Afghanistan har genomgått krig, konflikt, maktskiften och en pågående hungersnöd. I tillägg till det drabbas landet regelbundet av jordbävningar – men helgens skalv var det dödligaste som skett där på åtminstone 25 år.

En afghansk man bär fram en anhörig som omkom i helgens kraftfulla skalv.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!