Ett fönster med kulhål i kibbutzen Kfar Azza, som attackerades av Hamasterrorister i helgen. Fler än 100 människor dödades.
Ett fönster med kulhål i kibbutzen Kfar Azza, som attackerades av Hamasterrorister i helgen. Fler än 100 människor dödades. - Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Det vet vi om Hamas attack mot Israel

Tusentals människor har dödats i den dramatiska upptrappningen av konflikten mellan Israel och Hamas. Det här är vad vi vet hittills.


Vid klockan halv sju på morgonen den 7 oktober, under den judiska högtiden simchat torah, genomförde den islamistiska och terrorstämplade gruppen Hamas en överraskningsattack mot Israel. Tusentals raketer avfyrades in i Israel från Gaza.

Stridande från Hamas tog sig även in i gränsstäderna Ashkelon, Sderot och Ofakim.

Vid en musikfestival nära Gazaremsan dödades 260 civila personer när Hamas gick till attack. Vittnen berättar att deltagare sköts ihjäl när de försökte fly.

Israel svarade med en motattack där områden i Gaza besköts kraftigt.

Hamas har uppmanat arabiska och islamiska nationer att ansluta till striden. Tidigt på söndagen avfyrade Iranstödda shiarörelsen Hizbollah robotar och artillerigranater mot Israel från Libanon.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade i söndags att Israel formellt befinner sig i krig. "Fienden kommer att få betala ett aldrig tidigare skådat pris", meddelade han.

Attacken har fördömts på bred front av världsledare. "Europeiska unionen står på Israels sida", meddelar kommissionsordförande Ursula von der Leyen.

Israel kallade på måndagen in 300 000 reservister. Det tolkades på vissa håll som en signal om att en markoffensiv mot Gaza är nära förestående. Senare utökades antalet till totalt 360 000.

Israels försvarsminister Yoav Gallant meddelade på måndagen att Gazaremsan ska sättas under "fullständig belägring". Leveranser av livsmedel, bränsle samt strömförsörjningen stoppades.

FN:s generalsekreterare António Guterres sade sig vara djupt oroad av Israels besked om en blockad. Han varnar för att den humanitära situationen i Gazaremsan kommer att förvärras kraftigt.

Svenska medborgare som befinner sig i konfliktområdet ska evakueras, meddelar svenska UD på onsdagen. Omkring 3 000 personer med koppling till Sverige befinner sig i Israel och runt 800 i de palestinska områdena.

Även Danmark, Norge och Australien inleder evakuering av sina medborgare.

Israelisk militär uppgav på onsdagen att en av deras posteringar beskjutits av pansarvärn från Libanon. Samtidigt uppger boende i södra Libanon att området har bombats av israeliskt artilleri.

Israel utförde på onsdagsmorgonen ett flertal flyganfall mot Gaza. Enligt nyhetsbyrån AP har flera kvarter i Gaza raserats.

Den förre Hamas-chefen Khaled Meshaal uppmanade hela arabvärlden att protestera till stöd för palestinierna på fredag, rapporterar Reuters.

Sammanlagt har fler än 1 200 människor dödats på den israeliska sidan i kriget mot Hamas, enligt Israels militär. Fler än 160 av dessa uppges ha varit soldater. I Gaza har minst 1 055 människor dödats, enligt de palestinska myndigheterna där.

Till det samlade dödstalet tillkommer minst 1 000 beväpnade Hamas-soldater som israeliska styrkor ska ha dödat, enligt uppgifter från den israeliska militärens talesperson Daniel Hagari på onsdagen.

Fler än 2 700 personer har skadats sedan stridigheterna startade, enligt den israeliska militären. I Gaza har fler än 5 000 skadats, enligt myndigheterna där.

Över en kvarts miljon av de drygt två miljoner invånarna på Gazaremsan har tvingats lämna sina hem, visar siffror från FN-organet Ocha.

Enligt Israels regering har över 100 israeliska civila och soldater tagits som gisslan av Hamas. Dessutom saknas 300 personer, rapporterar den israeliska nyhetstjänsten Ynet.

Gaza City besköts av Israel på onsdagen.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!