New Jersey-bon Haneen Okal, som har sitt ursprung i de palestinska områdena, är en av de många som väntar på att kunna ta sig ur Gaza med sina barn.
New Jersey-bon Haneen Okal, som har sitt ursprung i de palestinska områdena, är en av de många som väntar på att kunna ta sig ur Gaza med sina barn. - Foto: Haneen Okal/AP/TT

Gränsen vid Rafah fortsatt stängd: "Barnen är rädda"

Det hette att utländska medborgare, möjligen även svenskar, skulle kunna ta sig ut ur det krigshärjade Gaza via gränsövergången Rafah mot Egypten. Men övergången har förblivit stängd. Nu väntar tusentals desperata vid gränsen.


— Det är skrämmande att se människors ansikten och ovissheten i deras ögon, säger amerikansk-palestinske Abood Okal, som väntar vid Rafah med sin hustru och en ettårig son, på telefon till The New York Times.

Förhandlingar fortsätter nu mellan Egypten, Israel, USA och militanta palestinska grupper för att tillåta utländska medborgare att passera gränsen in i Egypten, uppger egyptiska tjänstemän för nyhetsbyrån AP. Samtalen syftar också till att låta skadade palestinier passera gränsen samt att få tillstånd för hjälpsändningar att flygas in i det belägrade Gaza.

Konvojer med nödhjälp från bland annat från Turkiet och Jordanien väntar också på att få släppas in i Gaza.

Öppnade aldrig

Under lördagen kom uppgifter om att Israel, Egypten och USA nått en uppgörelse som innebar att amerikanska medborgare skulle få lämna Hamasstyrda Gaza via Rafah. Gränsövergången skulle även vara öppen några timmar på eftermiddagen för andra med utländskt medborgarskap.

Stora skaror hoppfulla samlades vid gränsövergången, men när den utsatta tidsgränsen löpte ut klockan 17 var den fortfarande stängd.

Civila, som hoppas ta sig ut ur krigets Gaza, väntar vid gränsövergången Rafah mot Egypten.

"Det här är otroligt nervpirrande. Jag är mer orolig nu än jag någonsin har varit", skriver amerikanska Lena Beseiso, som befinner sig i Rafah, i ett sms till The New York Times.

Abdulla Okal från New Jersey står i kontakt med sin hustru Haneen och deras tre barn som befinner sig i Gaza. Hustrun säger att gränsen är fortsatt stängd och att "barnen är rädda".

"Hur kunde amerikanska ambassaden säga åt folk att komma till gränsen i Rafah när övergången fortfarande är stängd?" skriver Abdulla Okal i ett sms till tidningen.

Skrämmande att se

Hans bror Abood Okal väntade också vid den stängda gränsen tillsammans med sin familj.

— Nu vet vi inte hur planen ser ut. Vi vet inte vart vi ska ta vägen, säger han på telefon till The New York Times.

Även förhoppningen om att svenskar skulle kunna lämna Gaza via gränsövergången mot Egypten har släckts. "Det finns nu uppgifter om att gränsövergången i Rafah inte kommer att vara öppen så som tidigare aviserats", skrev utrikesdepartementet (UD) på lördagen.

Utrikesdepartementet uppskattar att runt 800 personer med kopplingar till Sverige befinner sig i de palestinska områdena, varav 400 i Gaza och lika många på Västbanken.

TT
/
/
USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!