Statsminister Ulf Kristersson på väg in på EU-toppmötet i Bryssel.
Statsminister Ulf Kristersson på väg in på EU-toppmötet i Bryssel. - Foto: Virginia Mayo

Uppmaning till Israel känslig för EU

EU-ledarna väntas på sitt toppmöte uppmana till "humanitära pauser" i kriget mellan Israel och Hamas. Men ordvalet är känsligt för flera EU-länder.


EU har fördömt Hamas överraskningsattack på civila israeler den 7 oktober och stött Israels rätt att försvara sig.

Men medlemsländerna har haft svårare att enas kring hur man ska uppmana Israel att släppa fram nödhjälp till civilbefolkningen i Gaza.

EU:s rådsordförande Charles Michel är ändå optimistisk om att nå enighet. Han uppger att diskussionerna handlar om att säkra humanitärt tillträde till Gaza, vilket försvåras av Israels bombningar.

— Vi anser att civila måste skyddas, alltid och överallt. Vi kommer att uttrycka en väldigt stark enad åsikt, säger Michel på väg in till mötet.

Gynnar Hamas?

Bland andra Tyskland, Österrike och länder i östra EU är rädda för att uppmaningar till eld upphör ska begränsa Israels rätt till självförsvar och gynna Hamas.

I ett utkast till toppmötesuttalandet uppmanar EU till "humanitära pauser". Den formuleringen kan dock komma att ändras under toppmötet som inleds på torsdagen.

Andra länder, som ministerrådets nuvarande ordförandeland Spanien, vill vara tydligare.

— Som premiärminister i Spanien skulle jag vilja se ett eldupphör, men om vi inte kan ha det så åtminstone en humanitär paus, för att kunna få in den hjälp som det palestinska folket behöver akut, säger Pedro Sánchez.

FN vill ha eldupphör

FN har uppmanat till eldupphör för att få fram nödhjälp.

Enligt AFP uppgav den Palestinska myndighetens utrikesminister Riyad al-Maliki vid ett besök i Haag att han är säker på att EU-ledarna förstår skillnaden mellan humanitära pauser och ett eldupphör.

— En humanitär paus kommer inte att räcka för att kunna föra in och distribuera nödvändiga varor i Gaza, sade han.

Enligt statsminister Ulf Kristersson (M) är alla EU-länder eniga om att det behövs ett "humanitärt tillträde" för att få fram nödhjälp.

— Det kräver ju att man inte har ett bombardemang mitt i det tillträdet, säger han.

— Sedan förstår alla att det där är svårt i ett läge och på en plats som Gaza.

Skadar EU:s anseende

Diplomater från vissa EU-länder varnar för att EU:s svårigheter att enas kring en gemensam uppmaning samtidigt som dödssiffrorna stiger i Gaza, skadar EU:s globala anseende, rapporterar AFP.

— Det är väldigt viktigt att vi sänder en stark signal om medmänsklighet och empati, säger den spanske premiärministern Pedro Sánchez.

Flera politiska ledare har fått erfara hur känsligt det är att uttala sig om kriget mellan Israel och Hamas.

Israels FN-ambassadör krävde nyligen FN:s generalsekreterare Antonio Guterres avgång sedan Guterres sagt att Hamas attack den 7 oktober inte skedde i ett "vakuum."

Guterres har sagt sig vara chockad över att hans uttalande misstolkats som ett rättfärdigande av Hamas terror.

TT: Enligt Amnesty finns "starka bevis" för att Israels bombningar inneburit krigsbrott. Ser regeringen också tecken på det?

— Jag tänker inte kommentera det. Det kommer säkert att göras många noggranna undersökningar om detta, säger statsminister Ulf Kristersson i Bryssel.

TT
/
/
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!