Afghaner väntar på tillstånd för att ta sig till sitt hemland.
Afghaner väntar på tillstånd för att ta sig till sitt hemland. - Foto: Jafar Khan/AP/TT

Kaos vid gränsen när afghaner lämnar Pakistan

I början av oktober ställdes 1,7 miljoner afghaner, som sägs leva illegalt i Pakistan, inför ett ultimatum: lämna landet senast den 1 november – eller riskera gripande och utvisning. Nu råder kaos vid gränsen mot Afghanistan.


Tusentals afghaner har väntat i dagar vid Pakistans gräns mot Afghanistan, efter att ha tvingats återvända till landet de lämnat. Och antalet ökar dagligen.

Minst 29 000 människor ska ha korsat gränsen till Afghanistan under tisdagen. Mitt i kaoset växer frustrationen i takt med att resurserna sinar.

Enligt talibanregeringen i Kabul ska det finnas portabla toaletter, vattentankar och andra förnödenheter på den afghanska sidan om gränsen, men enligt vittnen är det ont om dricksvatten.

— Det finns inget vatten. Vi tigger folk om vatten och kan knappt få en enda flaska, säger Shaista, som kommer från staden Peshawar, nära gränsen.

— Vi har inga mediciner till våra barn, säger 24-årige Mohammad Ayaz, som korsade gränsen tillsammans med tio familjemedlemmar.

Hur länge han och andra kommer att behöva vänta på registrering och vad som sker härnäst är oklart. Många av afghanerna har ingenstans att ta vägen efter att i många år ha bott i Pakistan.

Anledningen till att afghanerna tvingas lämna landet är enligt regeringen för att skydda Pakistans säkerhet, efter en kraftig ökning av attacker som sägs komma från väpnade grupper i Afghanistan.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!