- Foto: Stella Photo

Brittiska hundägare blir erbjudna pengar – för att avliva sina American XL bullys

American XL Bully förbjuds i Storbritannien från och med den 31 december med anledning av hundattacker. Regeringen ger kompensation på 200 pund till ägare som väljer att avliva sina hundar, vilket har mötts av både ris och ros.


På grund av hundattacker förbjuder Storbritannien rasen American XL Bully från och med den 31 december. Det innebär att det blir förbjudet att äga, föda upp eller sälja en American XL Bully. Regeringen kommer att ge kompensation på 200 pund, ungefär 2700 svenska kronor, till ägarna som väljer att avliva sin hund, rapporterar Sky News.

– Vi tar till åtgärder för att skydda allmänheten från tragiska hundattacker och i dag har jag lagt till XL Bully till listan över förbjudna hundar enligt lagen om farliga hundar, säger Thérèse Coffey, miljösekreterare, rapporterar The Guardian

Men det finns undantag. Hundägare som inte vill avliva sin hund kan registrera hunden samt alltid ha dem kopplade och låta hunden ha munkorg. Hundägare som inte följer den nya lagen riskerar böter och att hunden beslagtas. 

Kritiken mot förbudet – väldigt oroande

Organisationen Dog Control Coalition kämpar mot förbudet av hundrasen. De är väldigt oroade över att ägare behöver anpassa sig efter den nya regeln på så kort varsel, rapporterar The Guardian. 

"Farlig för samhället"

– American XL Bully är farlig för samhället, speciellt för barnen, säger Rishi Sunak, premiärminister, rapporterar The Guardian.

Beslutet grundas på de hundattacker som har skett under de senaste åren. Bara de senaste tre åren har 12 personer, varav tre barn, dödats av American XL Bully, rapporterar Sky News. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!