EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett möte med Serbiens president Aleksandar Vucic i september. Arkivfoto.
EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett möte med Serbiens president Aleksandar Vucic i september. Arkivfoto. - Foto: Virginia Mayo/AP/TT

EU pressar Serbien om Ukraina

"Västbalkans vänner" vill låta EU:s ansökarländer delta i kommande utrikesministermöten i EU. Samtidigt ökar trycket mot Serbien att följa EU:s sanktioner mot Ryssland.


När EU:s utrikesministrar sitter samlade i Bryssel under måndagen håller de även ett sidomöte med sina kollegor från Albanien, Bosnien och Hercegovina, Kosovo, Montenegro, Nordmakedonien och Serbien – de sex länder på västra Balkan som gärna vill komma med i unionen.

Ett lämpligt tillfälle för att påpeka nyttan av att i så fall sluta upp bakom EU:s sanktionssystem, inte minst när det gäller Ryssland, anser utrikeschefen Josep Borrell.

— Några länder har inget vidare resultat när det gäller att följa våra utrikespolitiska sanktioner, säger Borrell på väg in till mötet.

I praktiken syftar han egentligen bara på Serbien, som hittills inte anslutit sig till något av de elva sanktionspaket som EU infört mot Ryssland på grund av kriget i Ukraina. Det har däremot de övriga fem gjort, även om det för bosniernas del finns kritik när det gäller själva implementeringen.

Inför måndagsmötet har en grupp EU-länder med Italien och Österrike i spetsen föreslagit att Balkan-sextetten ska få sitta med på EU:s utrikesministermöten åtminstone en gång i halvåret, för att lära sig inför eventuella medlemskap.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) är försiktig i sin syn på saken.

— Man måste naturligtvis alltid resonera över förutsättningarna och omständigheterna kring detta. Vi får se vad som händer i processen framåt, säger Billström i Bryssel.

TT
/
/
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!